ŠAHOVSKI TURNIR

Carlsen šele šestnajsti, presenetljiv razplet z uzbekistansko zmago

Na močnem odprtem šahovskem turnirju Katar Masters je o prvem mestu pričakovano odločal napet zaključek, zmagovalca pa smo dobili šele po podaljšani igri s skrajšanim časom za razmišljanje.
Fotografija: Končni zmagovalec je bil pred začetkom turnirja šele 19. nosilec. FOTO: Ppstudio, Shutterstock
Odpri galerijo
Končni zmagovalec je bil pred začetkom turnirja šele 19. nosilec. FOTO: Ppstudio, Shutterstock

Po devetih krogih sta z izkupičkom sedmih točk na vrhu namreč skupaj končala soigralca iz uzbekistanske reprezentance, soimenjaka Nodirbek Abdusattorov in Nodirbek Jakubojev.

Slednji je nato nekoliko nepričakovano popolnoma dominiral v podaljšku proti bolj renomiranemu tekmecu s sto točkami višjim ratingom ter se z rezultatom 2:0 razveselil prestižne zmage in prve nagrade v višini 25 tisoč dolarjev.

FOTO: šeh 
FOTO: šeh 

Nodirbek Jakubojev je presenetil. FOTO: Chessbase
Nodirbek Jakubojev je presenetil. FOTO: Chessbase

Oba sta se v zadnji krog podala v zasledovalni skupini in sta nato z belimi figurami premagala svoja indijska tekmeca. Poznejši zmagovalec Jakubojev je bil prepričljivo boljši od Muralija Kartikejana, ki je med drugim v sedmem krogu s črnimi figurami zadal drugi poraz Magnusu Carlsnu. Abdusattorov je medtem pet ur lomil vodilnega pred zadnjim krogom, Ardžuna Erigaisija, in ko je že kazalo, da se bo partija končala z remijem, se je slednjemu pripetil banalni spodrsljaj, s katerim je tekmecu prepustil trdnjavo in bil prisiljen podpisati boleč poraz.

Končni zmagovalec je bil pred začetkom turnirja šele 19. nosilec, številni favorizirani igralci pa so imeli v odprti konkurenci velike težave. V prvi vrsti to velja prav za Carlsna, ki je končal šele na 16. mestu in s svojo predstavo v Katarju izgubil 17 ratinških točk. Drugi nosilec, Američan Hikaru Nakamura, se je s precej bolj solidno predstavo sicer izognil porazu, pa vendar je bilo to premalo za vrh in se je moral zadovoljiti s petim mestom.

Novembra debi za Slovenijo

Številni igralci so se neposredno po koncu turnirja v Katarju odpravili na angleški otok Man, kjer se je včeraj začel še pomembnejši odprti turnir pod okriljem Svetovne šahovske federacije, na katerem najboljša dva v moški in ženski konkurenci čakata dragoceni vstopnici za kandidatski turnir prihodnje leto.

Pri moških bomo videli pet igralcev iz najboljše deseterice na svetu in kar dvajset iz prestižnega kluba z 2700 ratinškimi točkami. Med njimi izstopajo prvi trije nosilci, Američana Fabiano Caruana in Hikaru Nakamura ter zmagovalec turnirja izpred dveh let, Francoz Alireza Firouzja. Slovenske barve na njem bo zastopal naturalizirani Rus Vladimir Fedosejev, ki bo novembra na evropskem ekipnem prvenstvu debitiral tudi v naši reprezentanci.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije