PLANICA 2022

Orli na krilih gledalcev poleteli do zmage

Pod Poncami znova doni slovenska himna. Slovenski skakalci so pokazali, kdo je glavni v Planici.
Fotografija: Naši junaki FOTO: Borut Zivulovic Reuters
Odpri galerijo
Naši junaki FOTO: Borut Zivulovic Reuters

Žiga Jelar, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek so zmagovalci ekipne tekme na planiški velikanki. Po petkovem sanjskem dnevu v prepolni dolini pod Poncami, ko so se na prva štiri mesta uvrstili slovenski skakalci, so danes poskrbeli za novo navdušenje. Množica je po zadnjem skoku slovenskim junakom v čast zapela slovensko himno. Po uradnih podatkih se je danes v Planici zbralo 20 tisoč gledalcev.  

Slovenski junaki FOTO: Borut Zivulovic Reuters
Slovenski junaki FOTO: Borut Zivulovic Reuters

Žiga Jelar je ob prvem skoku poletel 224 metrov, Peter Prevc 226, Timi Zajc 240,5 metra, Anže Lanišek pa 222,5. Po prvi seriji je vodil slovenski četverec s 15,6 točke prednosti pred Norvežani.

V drugi seriji je Jelar pristal pri 227 metrih, Norvežan  Marius Lindvik pa je z 241 metri za nekaj časa popeljal Norvežane v vodstvo. Peter Prevc je z zaletišča številka 13 pristal pri 236 metrih in popeljal Slovenijo v vodstvo. Slovenci so imeli po šestih skokih pred Norvežani 25 točk prednosti. 

V sedmi skupini sta se pomerila Forfang in Timi Zajc. Norvežan je izkoristil dobre razmere in skočil 231,5 metra. Zajc pa je poletel kar 241 metrov in pristal s telemarkom. Pred zadnjim skokom so imeli slovenski skakalci 44 točk prednosti. Kot zadnji je poletel Anže Lanišek, pristal pri 237 metrih in Sloveniji zagotovil novo ekipno zmago v Planici.

Žiga Jelar, Peter Prevc in Anže Lanišek. FOTO: Matej Družnik
Žiga Jelar, Peter Prevc in Anže Lanišek. FOTO: Matej Družnik

Glavni trener Robert Hrgota je dejal, da je bilo za današnji rezultat potrebnega veliko dela. »Veseli me, da so naši fantje pokazali najboljšo stvar.« 

Timi Zajc, ki je danes letel, kot da bi imel krila, je dejal, da v petek ni vedel, kaj se je v zraku dogajalo, in da je bil malo razočaran, da ni bil na stopničkah, a hkrati vesel, ker so bili na njih kar trije Slovenci. »Pokazali smo, da smo močni,« je dodal.

Žiga Jelar pa je v prvi izjavi po ekipni zmagi dejal, da se mu zdi, da živi sanje. Anže Lanišek je povedal, da mu bodo takšni trenutki ostali v spominu za vedno.

Boj za pokal narodov

Z izjemnimi predstavami bi se lahko slovenski skakalci vmešali v boj za zmago v pokalu narodov. Po petkovem uspehu so namreč prehiteli Norveško. Nemci na drugem mestu imajo pred našimi orli le 39 točk prednosti, Avstrijci pa 294. Glede na to, da so imeli Avstrijci pred petkovim slovenskim slavjem kar 694 točk prednosti, lahko našim skakalcem z izjemnimi nastopi danes in v nedeljo uspe priti na sam vrh. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije