KANU

Benjamin Savšek na svetovnem pokalu v Pragi do zmage med kanuisti

Olimpijski prvak Savšek na svetovnem pokalu v Pragi do zmage. Naslednji konec tedna se bo kajakaška karavana preselila v Tacen.
Fotografija: Benjamin Savšek FOTO: Instagram
Odpri galerijo
Benjamin Savšek FOTO: Instagram

Slovenski kanuist Benjamin Savšek je zmagal na tekmi svetovnega pokala v češki Pragi. Na brzicah reke Vltave je olimpijski prvak iz Tokia z veliko prednostjo ugnal Slovaka Mateja Benuša in Francoza Julesa Bernardeta. Drugi slovenski predstavnik Luka Božič je po 16. mestu izpadel v polfinalu.

Savšek je sijajno začel preizkušnjo na brzicah reke Vltave, obenem pa v tehnično zahtevnejšem srednjem delu ni imel toliko težav kot tekmeci. Po celotni progi je močno pridobival, ciljno črto pa prečkal s časom 97,65 sekunde oziroma kar 3,61 sekunde hitreje od Benuša za prve slovenske stopničke v tej sezoni.

Nato je moral počakati le še nastop domačina Jirija Prskavca, ki je bil najboljši v dopoldanskem polfinalu. Toda domačin je imel v finalu ogromno težav in zasedel deveto mesto. To je bila prva zmaga Savška v svetovnem pokalu po letu 2017 v španskem Seu d'Urgellu.

»Počutim se izjemno, dolgo časa nisem zmagal v svetovnem pokalu. To je bil zelo dober nastop ter hkrati odlična popotnica in dodatna motivacija za naslednje tekme svetovnega pokala, predvsem ker bo naslednja postaja moja domača tekma v Tacnu,« je v prvi izjavi po koncu preizkušnje dejal olimpijski prvak iz Tokia 2021.

Drugi slovenski predstavnik Luka Božič se ni prebil v finale, v dopoldanskem polfinalu je bil namreč 16. Že v petek je izpadel Nejc Polenčič, ki je na 31. mestu za las zgrešil današnji polfinale najboljše trideseterice.

V svetovnem pokalu je po sedmem mestu iz Augsburga zdaj napredoval na drugo mesto, zbral je 100 točk. Pred njim je le Benuš, ki ima po dveh tekmah na kontu 110 točk. Tretji je Nemec Sideris Tasiadis s 86 točkami.

Po petkovih kajakaških preizkušnjah bo v nedeljo na vrsti le še kajakaški kros. Pri ženskah bosta nastopili Ajda Novak in Eva Terčelj, pri moških pa Tine Kancler in Vid Kuder Marušič.

Naslednji konec tedna se bo kajakaška karavana preselila v Tacen.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije