FORMULA 1

Zmagovalcu je bilo žal zaradi Maxa

V Bakuju je ciljno črto na dirki formule 1 prvi presenetljivo prevozil Sergio Perez.
Fotografija: Sergio Perez je z zvrhano mero sreče zmagal v Bakuju. FOTO: Maxim Shemetov/Reuters
Odpri galerijo
Sergio Perez je z zvrhano mero sreče zmagal v Bakuju. FOTO: Maxim Shemetov/Reuters

Na veliki nagradi Azerbajdžana, šesti letošnji dirki za svetovno prvenstvo v formuli 1, je vse kazalo na zanesljivo zmago Maxa Verstappna. Toda nizozemskemu zvezdniku je pičle tri kroge pred koncem – kakor malo po polovici preizkušnje tudi Kanadčanu Lanceu Strollu (Aston Martin) – na startno-ciljni ravnini razneslo zadnjo levo gumo, zaradi česar ga je pri visoki hitrosti zasukalo in je s svojim red bullom silovito treščil v zaščitno ogrado. Pobesneli Max je na srečo nepoškodovan izstopil iz rdečega bika, v njem pa je vrelo od silne jeze. Kako zelo je bil besen, potem ko je ostal brez (glavne) nagrade, je pokazal že s tem, da je močno brcnil v počeno pnevmatiko.

Ker so se prireditelji bali, da bi se še komu zgodilo kaj takšnega, so prekinili dirko in tako vsem omogočili, da so zamenjali gume. Po daljši prekinitvi so veliko nagrado v Bakuju začeli znova, Lewis Hamilton z Mercedesovo črno puščico znova napadel z drugega startnega položaja, iz katerega se je kot raketa že izstrelil mimo vodilnega Sergia Pereza (Red Bull), vendar v preveliki želji, da bi dosegel zmago, močno pretiraval in v prvem zavoju zdrsnil s proge. »Oprostite, fantje!« se je za veliko napako vsem pri Mercedesu opravičil 36-letni Anglež, ki se je moral na koncu sprijazniti šele s 15. mestom.
 

Tudi Mehičanu grozila okvara


Tako je imel Perez prosto pot do svoje druge zmage po lanskem podvigu v Bahrajnu (takrat še kot član Racing Pointa). »Žal mi je za Maxa, ki je do odstopa dirkal sijajno in bi si zaslužil prvo mesto,« je poudaril 31-letni Mehičan, vesel, da se je po vseh težavah, ki jih je imel v letošnji sezoni, zanj tako dobro izšlo. Tudi njemu je namreč grozila (tehnična) okvara, zaradi česar so mu kmalu po tistem, ko je prečkal ciljno črto, iz boksov prek radijske zveze sporočili, naj ustavi svoj dirkalnik in izstopi iz njega.

Od navdušenja je kar vriskal tudi drugouvrščeni Nemec Sebastian Vettel (Aston Martin, + 1,385), ki se je po skoraj dveh letih spet povzpel na oder za najboljše, do ušes pa je bil nasmejan tudi tretjeuvrščeni Francoz Pierre Gasly (AlphaTauri, + 2,762), ki je v zadnjih krogih mojstrsko odbi(ja)l napade Ferrarijevega asa Charlesa Leclerca (+ 3,828) in Britanca Landa Norrisa (McLaren, + 4,754). Naslednja dirka bo 20. junija v Le Castelletu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije