Žena in mali Lan borbata doma, Žan na Švedskem

Žan Rant Roos je eden od treh članov zdravniške ekipe na EP. Brez njega in Rudija Slobodnika uspehi rokometašev ne bi bili mogoči.
Fotografija:
Odpri galerijo

»Saj sploh ne vem, zakaj ima Deki svojo sobo tukaj v hotelu, ko je pa ves čas pri meni v ordinaciji,« se je iz najboljšega slovenskega rokometaša na evropskem prvenstvu Deana Bombača malce pošalil Žan Rant Roos, član zdravniške ekipe pod vodstvom včerajšnjega slavljenca (dopolnil je 40 let) Saša Djurića, v kateri je še Rudi Slobodnik.

Djurić je reprezentančni zdravnik, Žan in Rudi sta maserja oziroma, kot je bolj pravilno: manualna terapevta. Na neki način sta srce reprezentance, njuna ordinacija je prostor, kjer naši zvezdniki celijo rane, se zaupajo, dajo možgane na off ... »To je zdaj že moje peto prvenstvo, v tem času smo s fanti vzpostavili zares pristen odnos, postali smo prijatelji. Bombač denimo vsako minuto prostega časa izkoristi, da pride k meni. Sam želim narediti vse, kar je v moji moči, da ostane v formi. Ritem je vse hujši, tekme so na dva dni. Poleg Dekija so pogoste stranke Jure Dolenec, Blaž Janc, Borut Mačkovšek, Klemen Ferlin, pravzaprav tisti, ki so na tekmah najbolj obremenjeni,« je zgodbo iz zakulisja začel razgaljati Žan.


Kaj sploh lahko stori v tako kratkem času? »Najprej poskrbimo, da se telo ohladi, začnemo že v garderobi. Gredo v hladne, ledene kopeli, potem jih poskušamo maksimalno raztegniti, razgibati. Zvečer, ko pridemo v hotel, najprej opravimo akutne stvari, zvine, udarce, hematome. To traja precej dolgo, na primer po Islandiji smo začeli po večerji ob 18.30 in delali do ene ure zjutraj ali še malce čez, ko sem zaprl vrata. Na masažni mizi se je zamenjalo osem igralcev. Imamo tudi posebne regeneracijske škornje, strojno limfno drenažo, da se noge čim hitreje regenerirajo.«
 

Veliko dela z velikimi fanti


Pri Veselinu Vujoviću je bil Žan Rant Roos nekakšen zaupnik, vzpostavila sta zelo dober odnos, z Ljubomirjem Vranješem se šele spoznavata, ampak začela sta spodbudno. »Z vsemi selektorji sem imel zelo dober odnos, najprej z Borisom Deničem. Delujem tudi v nogometni reprezentanci, kjer sva si zelo blizu z Matjažem Kekom. Vsi zelo cenijo moje delo,« je povedal Žan, ki ima svojo ordinacijo Fizio-Šport v domači Škofji Loki, kjer ga obiskujejo tako vrhunski športniki, denimo veliki prijatelj Jan Oblak, kot običajni rekreativci. Je kakšna razlika med rokometaši in nogometaši v smislu njegovega dela?

»Z rokometaši je več dela, je bolj kontakten šport. Pri nogometaših se ukvarjamo predvsem z nogami in včasih hrbtom. Pri rokometaših je obremenjeno vso telo, ramena, komolci ... Poleg tega so to precej večji in težji fantje,« je razložil Žan v trenutku, ki ga je Janc že spomnil, da ga bo čakal pred ordinacijo.
 

Ni več Slavca, je pa Rudi


Dolgo sta bila Žan in Slavko Brezovnik duša ekipe, zdaj je Slavca, ki je bil znan po tem, da iz vraževerja ni gledal tekem in je sam ves čas tičal v garderobi, zamenjal mladi Rudi Slobodnik, ampak moštveni duh je ostal močan. »V teh letih sem zamenjal veliko selektorjev in pomočnikov, a to na naše delo ni vplivalo. Želim, da je vzdušje dobro, zato vedno lepo vključim novega člana v našo zdravniško ekipo pod Djurićevim vodstvom. Rudi je super fant, odlično nama gre. Kakšno novo foro za presenečenje igralcem pa si še morava izmisliti.«

Prvenstva so zelo dolga, kot kaže, bodo Slovenci na tem EP ostali do konca, torej skupaj tri tedne. Žan je novopečeni očka, družina ga že dolgo ni videla ... »Ko sem šel na Švedsko, mi je bilo najtežje. Z ženo Vanjo se nama je 3. oktobra rodil mali Lan. Zdaj je vse drugače kot prej, ko sem bil sam z ženo. Pogrešam ju, a vem, da imam v njiju največjo podporo, dajeta mi energijo. Tudi ona dva borbata doma.«
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije