ALPSKO SMUČANJE

Žan je stroj, zdaj mu nihče ni kos

V Söldnu naša smučarska reprezentanca največ pričakuje od Kranjca. Od lani je telesno napredoval za 15 do 20 odstotkov.
Fotografija: Žan Kranjec je pred novo zimo telesno še močnejši. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Žan Kranjec je pred novo zimo telesno še močnejši. FOTO: Matej Družnik

LJUBLJANA – »Ne spomnim se, da bi bila proga v Söldnu že kdaj videti tako strma in dolga. Pogled se očitno spreminja z leti,« se je na račun starosti pred uvodom v novo sezono na ledeniku Rettenbach pošalil 34-letni norveški smučarski as Kjetil Jansrud. Teren, ki v karavani velja za enega od najzahtevnejših, je med Slovenci najbolje prebrala športno upokojena Tina Maze s tremi zmagami. Odkar je končala kariero, je največ pokazal Žan Kranjec tik pod stopničkami.

Spletne kamere s prizorišča uvodne tekme v novo smučarsko sezono so včeraj kazale jasno nebo, sončne žarke in gola gorska pobočja z izjemo tekmovalnega terena in drugih prog ob njem. Temperatura se je v dolini povzpela celo do 17 stopinj Celzija, na 3000 m nadmorske višine do šest nad ničlo. Konec tedna, ko se bo začela sezona, bo podobno.

Podlago na ledeniku nad Söldnom je prejšnji teden preizkušala tudi slovenska reprezentanca s prvim adutom Kranjcem na čelu. Vodičan ob odhodu prvega zvezdnika belih strmin Marcela Hirscherja v športni pokoj v sezono vstopa kot tretji veleslalomist sveta. Pred njim sta le Norvežan Henrik Kristoffersen in Francoz Alexis Pinturault.

Že junija na jesenski ravni

Ko smo Kranjca lani obiskali na poletnem treningu v Mostecu, je njegov kondicijski trener Mitja Bračič dejal, da trdo delajo tudi zato, da bi pozimi premagali Hirscherja. Cilj je Kranjec nato uresničil v Saalbachu s premierno zmago v karieri. Letos je tekmovalec, ki velja za enega od telesno najbolje pripravljenih v karavani, še močnejši.

»V primerjavi s prejšnjo sezono je v letošnjem pripravljalnem obdobju napredoval še za 15 oziroma 20 odstotkov, najbolj po eksplozivni moči, pri porabi kisika, več smo delali tudi na hitri moči, korak naprej je storil še v specialni vzdržljivosti. Poznalo se je, da sva priprave začela že prej, konec aprila oziroma v začetku maja. Junija smo bili že na takšni ravni, kot smo po navadi na koncu pripravljalnega obdobja,« je razkril Bračič. Bi se lahko zaradi tega prehitro iztrošil? »Trenira enkrat na dan, zelo redko dvakrat, vadi pet dni na teden, redko v soboto, časa za rehabilitacijo ima veliko. Ima pa tudi stalno oskrbo reprezentančnega fizioterapevta,« je odvrnil. »Žan je stroj. Letos je pridobil še dva kilograma mišične mase, več nismo načrtovali, da se mu ne podira smučarska tehnika,« je Bračič zadovoljen z rezultati testiranja in analiz svojega tekmovalca.

V preteklosti se je veleslalomski junak na treningu kdaj srečal tudi s košarkarskima asoma Goranom in Zoranom Dragićem: »Zdaj je na takšni ravni, da ne najdem več sparing partnerja zanj. Ni pomembno, ali gremo na stadion ali delamo eksplozivno moč ali vzdržljivost – trenutno ga ni, ki bi mu bil kos,« je pripravljenost 26-letnika komentiral Bračič in opozoril, da še ni dosegel vrhunca v telesni pripravi oziroma izvedbi. Pričakuje, da ga bo prihodnjo sezono na svetovnem prvenstvu v Cortini d'Ampezzo, kar bi lahko oplemenitil na olimpijskih igrah v Pekingu 2022.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije