Zadnji je začel prvi, prvi bo zadnji

Slovenski nogometni prvoligaši končujejo odmor. Bogati tuji vlagatelji so dobrodošli v SNL.
Fotografija: Leta 2006 je Mauro Camoranesi z Italijo v Nemčiji osvojil naslov svetovnega prvaka, zdaj pa bo vodil slovenskega prvoligaša iz Sežane. FOTOgrafiji: Reuters
Odpri galerijo
Leta 2006 je Mauro Camoranesi z Italijo v Nemčiji osvojil naslov svetovnega prvaka, zdaj pa bo vodil slovenskega prvoligaša iz Sežane. FOTOgrafiji: Reuters

Prihod svetovnega prvaka Maura Camoranesija na trenerski stolček sežanskega nogometnega prvoligaša CB24 Tabor je bil tudi zunaj slovenskih meja odmeven uvod v novo leto, ki ga bo večina slovenskih prvoligašev delovno začela ta teden. Zadnji na lestvici Rudar je minuli konec tedna prvi končal zimski odmor, prva Olimpija bo kot zadnja pripravljalno obdobje začela prihodnji ponedeljek. Prvo spomladansko kolo, 21., bo 22. februarja, uvodno dejanje pa bo spektakularno. V Ljudskem vrtu se bosta pomerila branilec naslova Maribor in jesenski prvak Olimpija.
Nogometni imperij ruskega mogotca Maksima Demina bi se lahko razširil tudi v Slovenijo.
Nogometni imperij ruskega mogotca Maksima Demina bi se lahko razširil tudi v Slovenijo.

Vijolični bodo po današnji tradicionalni večerji jutri obuli kopačke, pri čemer navijače najbolj vznemirja neznanka, ali bo športni direktor Zlatko Zahović moštvu dodal katerega novinca ali se otresel presežka. Mariborčani bodo del priprav po tradiciji opravili v Turčiji, kamor naj bi odšli tudi zeleno-beli.
 

Olimpija v pričakovanju novega vodstva


Najvznemirljivejše poglavje zimskega odmora je bilo doslej povezano z Olimpijo. Bilo je pestro, eden od vrhuncev je bila denarna kazen (75.000 evrov) Evropske nogometne zveze zaradi neizpolnjevanja denarnih obveznosti. Toda to je bil mačji kašelj v primerjavi z glavno zgodbo: odhajanjem prvega moža kluba Milana Mandarića.

Predsednik je po štirih letih in pol tik pred tem, da bo prepustil vajeti kluba novemu upravitelju. Že pred novim letom je razkril, da so vlagatelji iz Nemčije zelo resni kupci, toda vseeno je bil toliko previden, da bo odločitev o odhodu sprejel v naslednjih štirinajstih dneh. V tem obdobju naj bi vlagatelji svoje resne namere o vstopu v Olimpijo potrdili z izplačilom prvega dela kupnine.

Finančne podrobnosti nogometnega posla leta so sicer zavite v tančico skrivnosti. Mandarićevi apetiti so bili pred meseci sicer višji, zdaj bo bržkone zadovoljen, če bo prejel toliko, kot je Izetu Rastoderju, predhodniku na predsedniškem položaju, plačal za prihod v Olimpijo – 4 milijone evrov.
Najpozneje 20. januarja bo znano, s kom bo šla Olimpija v pomladno bitko za naslov prvaka. Takrat bo občni zbor kluba.
 

Ruski milijarder v Celju


Pomanjkanje domačega denarja za resnejše tekmovalne ambicije sili slovenske klube v iskanje tuje pomoči. Eden teh, ki nujno potrebujejo denarno injekcijo, da bi lahko naredili razvojni in tekmovalni korak naprej, je Celje. Pod taktirko trenerja Dušana Kosića so Celjani sestavili obetavno moštvo, ki pa bo brez dodatnega denarnega vložka obsojeno na obrobne vloge. Kot kaže, so v Celju našli strica, vendar ta ne prihaja iz Amerike, ampak iz Rusije.


V klubu se otepajo podrobnejših informacij o tem, da naj bi v sodelovanje prepričali Maksima Demina (ali njegove zaupnike), ki ima v stoodstotni lasti angleškega prvoligaša Bournemouth, delni lastnik pa je tudi pri švicarskem Zürichu in nemškem tretjeligašu Uerdingenu. Celjska previdnost je razumljiva, pred dvema letoma so se opekli z ukrajinskimi vlagatelji. Deminov deluje v kemijsko-farmacevtski industriji, a tudi nogometni posli mu gredo dobro od rok. Za stoodstotni delež Bournemoutha je plačal dobrih 50 milijonov evrov, klub pa je zdaj vreden dobrih 200 milijonov.
 

Madžarski evri za Nafto


Nenavadno je, da je eden denarno najstabilnejših klubov drugoligaš Nafta. Lendavski klub, ki je v 2. SNL na petem mestu, že nekaj let finančno podpira država Madžarska. Nafta je bila ustanovljena leta 1903 in spada v kategorijo klubov madžarske narodne skupnosti, ki jim vlada Viktorja Orbana, sicer velikega nogometnega navdušenca, redno namenja denarno pomoč.

Ob koncu leta je vlada razkrila, da bo med klube razdelila kar 40 milijonov evrov. Nafta naj bi prejela kar štiri milijone, pri čemer gre manjši delež za obratovanje nogometne akademije, večji pa za objekte nogometne akademije, katerih gradnja naj bi stekla letos. Pred dvema letoma je Nafta že prejela dva milijona evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije