PEKING 2022

Začele so se zimske olimpijske igre (FOTO)

Slovensko zastavo sta vihtela Ilka Štuhec in Rok Marguč.
Fotografija: Slovenska delegacija. FOTO: Jonathan Ernst, Reuters
Odpri galerijo
Slovenska delegacija. FOTO: Jonathan Ernst, Reuters

V Pekingu so se ob 13.00 s slavnostnim odprtjem začele 14. zimske olimpijske igre. Med 91 državami je 70. po vrsti na stadion Ptičje gnezdo prikorakala tudi slovenska reprezentanca. Slovensko zastavo sta vihtela smučarka Ilka Štuhec in deskar Rok Marguč, ki je nadomestil Žana Koširja, ta je namreč moral ob prihodu na Kitajsko zaradi pozitivnega PCR-testa v izolacijo. Košir je bil sicer zdaj dvakrat zapored na testu negativen, zato je lahko zapustil izolacijski hotel in se preselil v olimpijsko vas. 

Na prireditvi je sodelovalo okoli 3000 nastopajočih. Kar 90 odstotkov je bilo študentov. Olimpijske igre bodo uradno potekale do nedelje, 20. februarja, prva odličja pa bodo podelili v soboto.

Slovenija na OI v Pekingu. FOTO: Marko Djurica, Reuters
Slovenija na OI v Pekingu. FOTO: Marko Djurica, Reuters

Jutri je na sporedu tekma v smučarskih skokih za ženske, kjer kar tri Slovenke spadajo med najožje favoritinje.

image_alt
Bo ministrica odpotovala v Peking? Mi imamo odgovor

Slavnostna govora sta imela predsednik organizacijskega odbora iger Cai Qi in predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach, ki je v svojem govori izpostavil pomen športnih vrednot. »Olimpijci boste pokazali, kako zgleda naš svet, ko spoštujemo drug drugega in pravila,« je poudaril Bach, ki v govoru ni pozabil omeniti, da je letošnje kitajsko leto v znamenju tigra. »Tiger predstavlja željo, pogum in moč. Po tej želji, po tem pogumu je Kitajska postala država zimskih športov,« je poudaril predsednik Moka.

Olimpijsko zaprisego sta v imenu športnikov prebrala smučarski tekač Wang Qiang in deskarka Liu Jiayu, igre pa je za odprte razglasil kitajski predsednik Xi Jinping, nebo pa je že tretjič na dogodku razsvetlil ognjemet.

Odprtje olimpijskih iger 2022. FOTO: Fabrizio Bensch, Reuters
Odprtje olimpijskih iger 2022. FOTO: Fabrizio Bensch, Reuters

Največjo delegacijo športnikov bodo na igrah imele ZDA, ki so na Kitajsko poslale 224 športnikov, medtem ko bo 17 držav na igrah imelo le po enega predstavnika, med njimi sta tudi Indija in Ekvador.

Olimpijski ogenj bo v Pekingu, prvem mestu, ki bo gostil tako poletne kot zimske olimpijske igre, ugasnil na zaključni slovesnosti iger 20. februarja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije