KOLESARSTVO

Za Rogliča in Pogačarja se začenja kolesarska vojna

Danes start 107. dirke po Franciji. Le upati je, da bo Tour prispel do cilja v Parizu.
Fotografija: Primož Roglič danes začenja boj za prvo slovensko zmago na Touru. FOTO: Benoit Tessier/Reuters
Odpri galerijo
Primož Roglič danes začenja boj za prvo slovensko zmago na Touru. FOTO: Benoit Tessier/Reuters

To bo Tour de France, kakršnega še ni bilo. Za 107. dirko po Franciji je to mogoče trditi še pred današnjim startom uvodne etape v Nici. Zaradi koronavirusa, jesenske različice, nenavadne trase, neučakanosti v karavani in visokih slovenskih pričakovanj, ki s Primožem Rogličem in Tadejem Pogačarjem segajo do neba.

Prireditelji so včeraj le objavili omiljeno različico pravila, po kateri mora dirko zapustiti vsaka ekipa, pri kateri se pojavita dve okužbi. Po prvotni je to veljalo, ne glede na to, ali je bil v ekipi okužen kolesar ali kateri od članov spremljevalnega osebja, zdaj velja le, če sta okužena dva kolesarja v obdobju sedmih dni. Ta omilitev je že rešila belgijsko ekipo Lotto Soudal, pri kateri sta bila na zadnjih testih pozitivna dva spremljevalca. Domov ni šla celotna zasedba, temveč le okuženi osebi in njuna hotelska cimra.

Zdravniška služba bo pri izključevanju kolesarjev previdnejša, kot je sprva kazalo. V primeru pozitivnega testa bodo opravili dodatna testiranja, da ne bi prihajalo do lažnih pozitivnih rezultatov, kot se je to že dogajalo, ko so nastope preprečevali kolesarjem brez simptomov, za katere se je naknadno izkazalo, da niso okuženi.

Ob tem se je moral direktor Toura Christian Prudhomme zaradi slabe epidemiološke situacije v Franciji sprijazniti z ukrepom, ki se mu je doslej izogibal. Prireditelji bodo močno omejili dostop gledalcem, na start v Nici so jih nameravali spustiti 2500, zdaj jih ne bo smelo biti več kot 100, zaprli so dostop za motorna vozila na vse vzpone. Ob trasi bodo lahko le tisti, ki bodo tja kolesarili ali pešačili …
 

Le 36 km vožnje na čas


Ko o koronavirusu še ni bilo ne duha ne sluha, se je že obetala precej neobičajna dirka. Za to so poskrbeli s 3484,2 km dolgo traso, ki ne sledi tradiciji Toura. V njej ni legendarnih vzponov na Galibier, Alpe d’Huez, Tourmalet, Aubisque ali Mt. Ventoux, zato pa bo v 21 etapah kar sedem ciljnih vzponov, vštevši edino vožnjo na čas v 20. etapi. Vse skupaj je bo na dirki 36,2 km, in še ta bo gorska, tako da specialisti za to kolesarsko disciplino nimajo veliko možnosti. Sila redke bodo tudi priložnosti za sprinterje, toliko več jih bo za najboljše hribolazce, med katere sodita tudi Roglič in Pogačar.

Oba v napovedih strokovnjakov kotirata visoko, Roglič s svojo ekipo Jumbo Visma na vrh, Pogačar, ki mu bo pri ekipi UAE pomagal tudi rojak Jan Polanc, tik pod njega. Kaj se bo zgodilo na cesti, ne ve nihče, številni napovedujejo tudi presenečenja. »Ni še pametno napovedovati razpleta v Parizu, saj bo ta Tour povsem drugačen od prejšnjih. Če bi se ozirali le na izide pripravljalnih dirk, je Rogličeva Jumbo Visma močnejša od Ineosa. Ta se bo morda vrnil na vrh, lahko pa se izkaže, da je katera od ekip močnejša od obeh,« je dejal Steven de Jongh, športni direktor pri Treku Segafredu.

Stanje duha v karavani je orisal nekdanji slovenski profesionalec Primož Čerin. »Obeta se kolesarska vojna. Vsi so lačni rezultatov, veliko je takšnih, ki jim letos poteče pogodba. V običajnih razmerah imajo na voljo vso sezono, da se izkažejo, zdaj le nekaj tednov. Ob tem vlada še negotovost, kaj bo, če pride do še ene koronske krize,« je dejal Čerin. Njegove besede bo bržčas potrdila že današnja prva etapa (156 km) v Nici, kjer se bo 176 kolesarjev, med njimi pet Slovencev (ob že omenjenih še Matej Mohorič iz ekipe Bahrain McLaren in Luka Mezgec v dresu Mitchelton Scotta), borilo za etapno zmago in rumeno majico.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije