NOGOMET

Z milijonom za plače moraš nujno v Evropo

Štirje nogometni prvoligaši izrazito odstopajo po višini proračunov. Da denar ni vse, dokazuje Mura, ki je s pol milijona evrov prišla v Evropo.
Fotografija: Rok Kronaveter je že zabil prvi gol v vijoličnem dresu, zatresel je mrežo četrtoligaša Mozirje. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Rok Kronaveter je že zabil prvi gol v vijoličnem dresu, zatresel je mrežo četrtoligaša Mozirje. FOTO: Tadej Regent

LJUBLJANA – Kot zadnji bodo danes priprave za novo sezono v Prvi ligi Telekom Slovenije začeli nogometaši Tabora iz Sežane (polno ime kluba je Cherrybox 24 Tabor Sežana). Povratnik v prvoligaško druščino po dolgih 10 sezonah si je vstopnico priigral v kvalifikacijah proti prvoligašu Gorici (2:1, 0:0), ki je prvič v samostojni Sloveniji izpadla v nižjo raven tekmovanja. Rdeče-črni iz Sežane, ki jih vodi ljubljanski strateg Andrej Razdrh, bodo med elito edini zastopniki Primorske. V višji rang vstopajo s smelimi ambicijami, med drugim napovedujejo podvojitev proračuna na spodobnih 700.000 evrov, a bo na koncu vendarle odločilna moč moštva, ki jo morajo v nekaj tednih osvežiti, dopolniti, da bi se lahko izognili boju za obstanek na prvoligaški sceni. Kot prvo okrepitev so Sežanci iz drugoligaša Radomlje pripeljali 25-letnega vratarja Davida Adama, ki je zrasel v koprski nogometni šoli. Na Bonifiki je prestal prvoligaški krst, pozneje je igral tudi za Jadran iz Dekanov.

Za Bravo 400.000 evrov

Iz tabora drugoligaškega prvaka Brava so sporočili, da bodo razpolagali s proračunom okrog 400.000 evrov, skoraj zagotovo pa bodo razmere narekovale dodatno finančno injekcijo. Ljubljančani so novinci v najmočnejšem tekmovanju, stadion ŽAK v Spodnji Šiški ni ravno zgled po kriterijih licenciranja, vse to pa zahteva dodatne stroške za rumeno-modre. Imata pa oba nova prvoligaša lep zgled v Muri iz Murske Sobote, ki je s proračunom dobrega pol milijona evrov dosegla uvrstitev v evropsko tekmovanje, pa čeprav je še sezono prej igrala v drugi ligi. Z dobro organizacijo, logistiko, navijaško podporo in odličnim trenerjem Antejem Šimundžo, ki je spretno zgradil kakovostno in homogeno moštvo, se da nadomestiti tudi finančni primanjkljaj v primerjavi z bogatejšimi tekmeci.

Za slovenske razmere se Maribor še naprej kopa v denarju, vijolični, ki so v prvi pripravljalni tekmi odpravili četrtoligaša Mozirje z 8:0, imajo zlahka nastavljen proračun za prvo moštvo na štiri milijone evrov, ki ga lahko glede na uspešnost na evropski sceni še dvignejo. Na drugem mestu po teži blagajne ostaja ljubljanska Olimpija, a je predsednik Milan Mandarić v pol leta dodobra oklestil stroške in pogodbe igralcev, s tem pa tudi kakovost moštva. Zeleno-beli bodo v novo sezono krenili z največ tremi milijoni proračuna, kar se lahko v trenutku podre ali pa poveča glede na poteze Mandarića, ki še vedno mrzlično išče novega upravitelja Olimpije. Domžale ostajajo tretje po proračunu z okrog dvema milijonoma evrov, Celje gre v nov boj za Evropo z milijonom, potem pa sledijo klubi (Aluminij, Rudar, Triglav, Mura, Tabor in Bravo), ki razpolagajo s proračuni od 400.000 do 800.000 evrov. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije