NOGOMET

Vombergar za vzpon zeleno-belih

Evropski dan za Olimpijo in Muro V Stožicah Zrinjski, v Fazaneriji Århus.
Fotografija: Andres Vombergar je odličen v igri z glavo, Matic Maruško pa je steber neprebojne Murine obrambe. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Andres Vombergar je odličen v igri z glavo, Matic Maruško pa je steber neprebojne Murine obrambe. FOTO: Tadej Regent

Dober dan, Andres Vombergar, na svidenje, Ante Vukušić. Športnemu direktorju Olimpije Mladenu Rudonji se je vsaj malo raztegnil nasmeh na obrazu, ker je izpeljal prestop argentinskega Slovenca. Ta se je med zeleno-bele vrnil po poldrugem letu pri ruskem prvoligašu Ufi in je na seznamu nogometašev za evropske tekme. Prva priložnost za mednarodno predstavitev bo že drevi: v 2. kolu kvalifikacij za evropsko ligo bo v Stožicah gostoval Zrinjski iz Mostarja. Tekma bo ob 18.30. Druga s slovenskim predstavnikom v kvalifikacijah pa bo ob 20.15. V Fazaneriji bo Mura gostila danski Århus.

Pod taktirko Rudonje popolnoma prenovljena zasedba zeleno-belih je v Vombergarju dobila pri navijačih priljubljenega napadalca, ki je, ko je dobil resnejšo priložnost pri Safetu Hadžiću, nakazal reprezentančni potencial. Tega ni videl šampionski trener Igor Bišćan, saj je pred Vombergarjem dajal prednost rojaku Leonu Benku, a je bil Zagrebčan vseeno nagrajen z najpomembnejšim golom v sezoni 2017/18, vrednim naslova državnega prvaka. Vombi je v 90. minuti velikega derbija v Ljudskem vrtu zatresel z glavo mrežo za Olimpijino zmago s 3:2.

Vombergar je tip napadalca, ki ustreza zdajšnji igralni filozofiji pod vodstvom trenerja Dina Skenderja, saj je bolj atletska. Zaradi svoje marljivosti, nepopustljivosti in telesne moči je v Buenos Airesu rojeni Andres ustreznejši kot Dalmatinec Ante, ki bo bržkone odšel, po tem ko je imel prvovrstne asistente v Stefanu Saviću, Luki Menalu, Endriju Čekičiju, Tomislavu Tomiću, Mariu Jurčeviću, zdaj že nekdanjih olimpijcih. Zdajšnja zeleno-bela posadka se precej bolj utruja in ima na začetku sezone precejšnje težave z neučinkovitostjo. Davek za Vombergarjev prihod pa je za evropsko tekmo plačal junak prve evropske bitke Radivoj Bosić.

Vikingur, Koper in Mura, evropska zmaga po 120 peklenskih minutah z 2:1 ter neodločena ligaška izida proti Kopru (1:1) in Muri (0:0), to je Olimpijin izkupiček pred četrto tekmo v sezoni, ki lahko usmeri njeno pot. V ljubljanskem taboru upajo, da na bolje. Zrinjski, ki je pred leti dvakrat poskušal presenetiti Maribor v kvalifikacijah za ligo prvakov, je pravšnji tekmec za optimizem, a je lahko tudi neprijeten, ker sta Olimpijina uigranost in telesna pripravljenost še vse prej ko idealni. A s podobnimi skrbmi se ukvarjajo tudi Hercegovci.

Obramba trdna kot skala, a treba je zabiti gol

Sladke skrbi ima Ante Šimundža. Mura je najprej nanizala tri zmage, dve ligaški (2:0 proti Celju, 3:0 proti Taboru) in evropsko (4:0 proti Kalju), v generalki za današnji dvoboj z zahtevnim danskim Århusom pa je v Stožicah igrala brez golov. Čeprav vloga manjšega favorita pripada Skandinavcem, se črno-beli zavedajo velike priložnosti, ki se jim ponuja. Šimundžo rahlo skrbi le zdravstveno stanje enega od stebrov obrambe Matica Maruška, druge odločitve pa so povsem v njegovih rokah. Predvsem, kdo bo igral v napadu. Najboljši strelec minule sezone Amadej Maroša je bil skrit na rezervni klopi, prednost je imel Kevin Žižek. Vrača se tudi Luka Bobičanec. Nabor igralcev je velik, Šimundževa skušnjava prav tako. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije