NOGOMET

Vijolični, rumeni in knapi odlično startali v Evropi

Nogometaši Maribora, Domžal in Rudarja pozitivno v kvalifikacijah za evropsko ligo. Povratne tekme v četrtek, Domžalčani morajo nadgraditi remi iz BiH.
Fotografija: FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Tadej Regent/Delo

LJUBLJANA – Če odmislimo sredin poraz Olimpije na domačem terenu v 1. krogu kvalifikacij za ligo prvakov proti azerbajdžanskemu Qarabagu (0:1), so slovenski predstavniki zelo dobro začeli evropsko tekmovanje. V 1. krogu kvalifikacij za evropsko ligo je Maribor v Tirani premagal moštvo Partizani z 1:0 (Gregor Bajde 50.), Rudar je v Velenju premagal Tre Fiori iz San Marina s kar 7:0 (Milan Tučić 33., 59., Dominik Radić 48., 78., Djair Parfitt-Williams 94., Nicola Della Valle 75-ag, Ante Solomun 84.), Domžale pa so na gostovanju v Širokem Brijegu iztržile spodbuden remi 2:2 (Lovro Bizjak 12., Dario Melnjak 26.).

Mariborčani so v tekmovalno sezono prenesli zmagoviti ritem iz pripravljalnih dvobojev in na najlepši možni način predstavili tudi nove drese. Celotno tekmo so nadzirali dogajanje na igrišču in potrpežljivo čakali na priložnost za zadetek. »Začetki so težki, to se je znova izkazalo, vendar je zmaga zelo pomembna. Škoda, da nismo v uvodnih minutah zadeli in bi šla tekma hitreje v drugo smer, tako pa so bili domači nogometaši agresivni ter vztrajni do konca. Pohvale fantom za prikazano in Bajdetu za zadetek. Imamo prednost, na kateri lahko gradimo, nam pa še ne zagotavlja napredovanja. Videli smo, da ima tekmec dinamiko, dobre lastnosti, in bo treba odigrati kakovostno, zbrano tudi v Ljudskem vrtu,« je dejal trener vijoličnih Darko Milanič. Povratna tekma v mestu ob Dravi bo v četrtek ob 20.15. V primeru napredovanja se bodo vijolični v 2. krogu pomerili z boljšim iz dvoboja med gruzinskim moštvom Čihura Sačhere in izraelskim Beitarjem iz Jeruzalema (prva tekma v Gruziji se je končala z izidom 0:0).

O tekmecu v 2. krogu pa lahko zanesljivo že po prvi tekmi razmišljajo knapi iz Šaleške doline. Rudar se bo po zgodovinski rekordni zmagi na evropski sceni v 2. krogu pomeril z naslednikom slovite Steaue iz Bukarešte, ki se zaradi spora med romunsko policijo, ki je ustanovila klub, in sedanjim lastnikom, razvpitim podjetnikom in nekdanjim politikom Georgom Becalijem, zdaj uradno imenuje FCSB. Steaua danes niti približno ni več na takšni ravni kot leta 1986, ki je postala evropski prvak, vseeno pa je močan magnet za množice navijačev in goji vse večje evropske ambicije. Obračun z romunskim velikanom bo lepa nagrada za varovance trenerja Marijana Pušnika, ki so kljub velikim finančnim težavam v prejšnji sezoni izjemno pozitivno presenetili z osvojitvijo četrtega mesta. Hkrati napredovanje pomeni tudi, da bodo imeli igralci zagotovljene plače v novi sezoni.

Domžalčani so se iz Hercegovine vrnili z zelo spodbudnim rezultatom, ki jim omogoča napredovanje po obračunu na domačem stadionu. V rumeni družini je nekaj grenkega priokusa, saj so varovanci trenerja Simona Rožmana po prvem polčasu vodili z 2:0, vodstvo pa bi lahko bilo do odmora še višje. V drugem polčasu so se igralci Širokega Brijega vrnili v igro in ohranili nekaj upanja za uspeh. »Dobro smo odprli dvoboj in nasploh v prvem delu prikazali odlično predstavo. Z dvema zadetkoma smo hitro prišli do vodstva, si priigrali še nekaj zrelih priložnosti, za katere mi je žal, da jih nismo izkoristili, saj bi lahko obračun že tedaj obrnili sebi v prid. Nadaljevanje ni potekalo po naših željah, saj smo z dvema napakama tekmecu dopustili izenačenje, s čimer glede na dogajanje na zelenici rezultatsko nismo povsem zadovoljni. Dejstvo je, da bomo morali biti precej bolj pazljivi na njihov protinapad, morali bomo izkoristiti našo prevlado, v fazi branjenja pa biti bolj zbrani in organizirani,« je bila prva Rožmanova analiza. V 2. krogu jih čaka ruski prvoligaš Ufa. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije