GOGI

Vesel, ker se v ligi NBA krepi slovenska kolonija

Prvi zvezdnik Miamija Goran Dragić se pripravlja na novo sezono v ZDA.
Fotografija: Gorana Dragića sta na Rogli obiskala tudi nekdanja funkcionarja Košarkarske zveze Slovenije – predsednik Roman Volčič in podpredsednik Miro Smrekar. Foto: Drago Perko
Odpri galerijo
Gorana Dragića sta na Rogli obiskala tudi nekdanja funkcionarja Košarkarske zveze Slovenije – predsednik Roman Volčič in podpredsednik Miro Smrekar. Foto: Drago Perko

ROGLA – Deset let mineva, odkar je šel golobradi Goran Dragić iskat srečo v ZDA. Danes je zvezdnik Miamija, začetki pa segajo na zahodni del lige NBA. Na naboru so ga leta 2008 izbrali pri San Antoniu, a pravice nemudoma odstopili Phoenixu. »Vedel sem, da bom pristal pri Sunsih, za katere sem opravil le en trening pred naborom. A bili so navdušeni,« danes 32-letni Goran Dragić obuja spomine na svoje začetke. Do danes je v rednem delu zbral 722 nastopov. Za njim je relativno uspešna sezona, ki je imela klavrn konec. Miami je prišel v končnico, Dragić je igral na tekmi zvezd, na koncu pa je vročica v prvem krogu končnice izpadla, boljša je bila Philadelphia.
Gorana Dragića sta na Rogli obiskala tudi nekdanja funkcionarja Košarkarske zveze Slovenije – predsednik Roman Volčič in podpredsednik Miro Smrekar. Foto: Drago Perko
Gorana Dragića sta na Rogli obiskala tudi nekdanja funkcionarja Košarkarske zveze Slovenije – predsednik Roman Volčič in podpredsednik Miro Smrekar. Foto: Drago Perko

»Nekateri soigralci niso bili na pravi ravni, zato tak rezultat. Dejansko imamo v ekipi tako stanje, da nekaj košarkarjev nima konkurence. Zato so se malce bolj sprostili,« Dragić opozarja na kopičenje igralcev na zunanji liniji, predvsem na položaju strelca branilca in krila. »Pomagalo ni niti to, da smo se večkrat sprli in se zdrli drug na drugega. V ZDA je jasno, da je to del posla. Če v Sloveniji ali Evropi kaj komu rečeš, ti lahko zameri,« je pojasnil Gogi.

Zdaj je z mislimi že pri novi sezoni. »Iskrice in želje po igranju košarke mi ne manjka, čeprav to z leti usiha. Začel sem trenirati, v Miamiju so mi pripravili program, v Slovenijo pa prihajajo tudi trenerji s Floride, ki bodo skrbeli zame,« pove Dragić, ki je prve treninge pred novo sezono opravil na Rogli, kjer gosti svoj peti kamp za otroke in mladino. V Ljubljani ga bo obiskal tudi trener Miamija Erik Spoelstra.

Dragić upa, da se bo Miami pametno okrepil. Zaveda pa se, da ni v ligi NBA tako rekoč nič sveto, zato tudi ne upa z vso gotovostjo trditi, da bo tudi v novi sezoni igral v Miamiju, čeprav to odkrito pričakuje. V ZDA se bo vrnil 1. avgusta, 25. septembra pa se bo začel pripravljalni kamp.
 

Dončić in Kokoškov


Vesel je, ker se mu je v ligi NBA pridružil Luka Dončić. Goran je prepričan, da bodo v prihodnjih letih še nekateri mladi Slovenci prišli v ligo NBA. Za Luko se ne boji, niti pasti ne bi smele 19-letnemu Ljubljančanu delati težav. »Najtežje se bo navaditi na oster ritem tekem in potovanj. Neredko se zgodi, da ob štirih zjutraj pristaneš v mestu, kjer imaš zvečer tekmo. Dejansko te utrudi ta ostri ritem, ne pa treningi in tekme,« opozarja Dragić, ki je vesel, ker je uspelo na samostojno pot oditi selektorju zlate reprezentance Igorju Kokoškovu.

»Nikoli ne bom pozabil, kaj vse je storil zame v moji krstni sezoni v ligi NBA. Z njegovo pomočjo mi je uspelo. Sicer pa na Igorja ne gledam kot na trenerja, ampak kot na družinskega prijatelja,« iskreno pove Goran in poudari, kako izjemno vlogo je imel Kokoškov pri lanski osvojitvi zlata na evropskem prvenstvu. Šele dobra dva meseca po koncu prvenstva je dojel, kaj jim je uspelo. Po uspehu v Turčiji je imel Gogi mini krizo.

»Padel sem v depresijo,« priznava in razkriva, da je zadihal šele, ko je »pobegnil« iz Slovenije v Miami. V domovino se rad vrača. Rad zaide v Koseze, kjer je rasel v garsonjeri, danes pa je milijonar. »Vzgoja je naredila svoje, ostal sem isti. Lahko bi si kupil lamborghinija, a se mi ni treba s čim takim kazati naokoli. Materialne stvari mi ne pomenijo veliko. Imam veliko denarja, a to bo za moja otroka,« skromno sklene Goran Dragić.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije