NOGOMET

Uefa močna kot švicarska banka

Finale lige prvakov med Realom in Liverpoolom velik nogometni spektakel. To bo tudi velik posel, saj se bo prvak obogatil z dodatnimi 15,5 milijona €.
Fotografija: Na prizorišču jutrišnjega finala lige prvakov v Kijevu je že velikanska kopija lovorike za zmagovalca. FOTO: AP
Odpri galerijo
Na prizorišču jutrišnjega finala lige prvakov v Kijevu je že velikanska kopija lovorike za zmagovalca. FOTO: AP

LJUBLJANA • Nogomet, v našem primeru liga prvakov, je velikanski posel. Udeleženci letošnjega elitnega klubskega tekmovanja, od zadnjega kvalifikacijskega kroga do finala, so si z blagoslovom Evropske nogometne zveze (UEFA) razdelili novce iz 1,3 milijarde evrov bogatega nagradnega sklada. Paradoks lanskih finalistov Reala in Juventusa je v tem, da si je od kastiljskega velikana poražena stara dama obliznila prste za večjo denarno pogačo. Madridčani so vsega skupaj dobili 89,5 milijona evrov, 54,2 od uspešnih nastopov in 35,3 od trženja, Juventus pa kar 101,7 milijona evrov; 51,1 od uspešnega prebitja vse do sklepne tekme, kar 50,6, zaradi večjega dela z italijanskega trga, pa je tržnega značaja. V tej sezoni lige prvakov je 32 klubov, ki so nastopili v skupinskem delu, samo za ta del tekmovanja prejelo po 12,7 milijona evrov, vsaka zmaga je nanesla poldrugi milijon, neodločen izid pa pol milijona. Tudi končnica je dodatno obogatila denarnice najboljših evropskih klubov; osmina finala (šestnajst moštev) je bila vredna 6 milijonov evrov, četrtfinale 6,5 milijona, polfinale pa 7,5 milijona. No, saj o nogometu že skoraj pišemo kot švicarski bankirji. Še en cukerček; letošnji poraženi finalist, bahati Španci v tej vlogi že vidijo Liverpool, bo blagajno obogatil z 11 milijoni bankovcev v evrski valuti, zmagovalec, mnogi predvidevajo, da bo to Real, pa s 15,5 milijona.

Mariboru 16,74 milijona

Seveda gre po finančnem poročilu Uefe za prejšnjo sezono 2016/17 dobršen delež (82,3 odstotka, kar je porast za 12,3 odstotka od sezone prej) za napihnjen nagradni sklad na račun televizijskih pravic, tržne pravice so vredne 16,2, vstopnice 1,3, drugi prihodki pa so ovrednoteni na 0,2 odstotka. Prihodek od vseh Uefinih tekmovanj (liga prvakov, evropska liga, superpokal) je za sezono 2017/18 centraliziran na eno mesto in je znašal 2,35 milijarde evrov. Dvanajst odstotkov (282 milijonov) od te gromozanske vsote Uefa odtegne za administrativne in tekmovalne stroške, osem odstotkov (199,7 milijonov) gre za solidarnostno izplačilo klubom in nacionalnim nogometnim zvezam. Od preostalih 1,86 milijarde evrov gre dodatnih osem odstotkov Uefi, tako da gre v nagradni sklad klubom za ligo prvakov in evropsko ligo 1,7187 milijarde evrskega denarja. Za to sezono je bilo LP namenjeno 1,3189 milijarde, ligi Evropa pa 399,8 milijonov. Denimo NK Maribor si je v tej sezoni za svoje igranje v ligi prvakov prislužil 16,74 milijona evrov nagrade. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije