ŠAH

Tveganje se je bogato obrestovalo

Mamedžarov v Bukarešti slavil s celo točko prednosti.
Fotografija: Šahrijar Mamedžarov se je izkazal na turnirju v Bukarešti. FOTO: chessbase
Odpri galerijo
Šahrijar Mamedžarov se je izkazal na turnirju v Bukarešti. FOTO: chessbase

Uvodni turnir šeste sezone elitne turneje Grand Chess Tour v romunski prestolnici Bukarešta je osvojil 36-letni velemojster iz Azerbajdžana Šahrijar Mamedžarov.

Potem ko se je v uvodnih krogih poistovetil s previdno taktiko večine udeležencev turnirja in remiziral v prvih štirih partijah, se je v nadaljevanju odločil za bolj odločen in tudi nekoliko tvegan pristop. Ta se mu je takoj obrestoval, potem ko je s črnimi figurami hitro zavil z glavnih teoretskih poti in nato v časovni stiski svojega nasprotnika Constantina Lupulescuja prodrl z napadom na kraljevem krilu.


Že v naslednjem krogu je vpisal novo zmago, tokrat je z belimi figurami izkoristil hitro in površno igro Armenca Levona Aronjana na prehodu iz otvoritve v srednjo igro. Ti dve zmagi sta ga pripeljali v vodstvo, a se ni ustavil in je takoj zatem v izjemno vodeni partiji ugnal še številko dve s svetovne ratinške lestvice, Američana Fabiana Caruano. Kljub črnim figuram je hitro razkril svoje agresivne namene in začel napad na kraljevem krilu. Pred strašno iniciativo nasprotnika se je Američan zatekel v končnico, a je ob tem ostal brez kmeta in Mamedžarovu je z dobro tehniko in drobnimi taktičnimi vložki minimalno materialno prednost uspelo pretvoriti v tretjo zaporedno zmago. S tem izjemnim nizom je najbližjim zasledovalcem pobegnil na celo točko, prednost pa je v zadnjih dveh krogih brez težav ohranil in osvojil prestižno turnirsko zmago.
 

Indijski zmagi


S pridobljenimi ratinškimi točkami je na virtualni ratinški lestvici tudi skočil na peto mesto. Drugo mesto so si s točko zaostanka za zmagovalcem razdelili Levon Aronjan, Aleksander Griščuk in Wesley So. Kljub postopnemu vračanju standardnega šaha spletni turnirji ostajajo aktualni. Pretekli konec tedna je na ta način potekal drugi obračun najbolj obetavnih mladih igralk in igralcev, ki se potegujejo za prestižno vstopnico na naslednji turnir elitne spletne serije.
ni podpisa
ni podpisa

Po uvodni zmagi 16-letnega Indijca Ramešbabuja Pragnanandhaja je tokrat podvig uspel njegovemu leto dni mlajšemu rojaku Gukešu Domarajuju, sicer drugemu najmlajšemu velemojstru v zgodovini. Ognjeni krst v elitni druščini s svetovnim prvakom Magnusom Carlsenom na čelu ga čaka 26. junija, ko se spletna serija nadaljuje s sedmim turnirjem. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije