PREHRANA

Ali morate pojesti vse, kar vam prinesejo na krožniku?

Ko govorimo o porcijah in velikostjo obroka, se stvari znajo hitro zaplesti, predvsem če so v stvar vpletene restavracije.
Fotografija: Restavracije velike porcije uporabljajo zvito, saj svojim obiskovalcem želijo vzbuditi občutek, da so za porabljeni denar dobili največ. FOTO: Shutterstock 
Odpri galerijo
Restavracije velike porcije uporabljajo zvito, saj svojim obiskovalcem želijo vzbuditi občutek, da so za porabljeni denar dobili največ. FOTO: Shutterstock 

Ali morate pojesti vse, kar vam prinesejo na krožniku? Ali imajo vrhunski športniki drugače želje in smernice?

Kakšna je razlika med porcijo in velikostjo obroka oziroma servirno velikostjo, kako ta izgleda in zakaj so nekje na svetu porcije tako velike, da resno ogrožajo zdravje ljudi.

Atleti morajo jesti isto velike obroke kot ostali del populacije. Edino, kar želijo vrhunski športniki spremeniti, je število porcij, odvisno od telesnega počutja in njihovih potreb.

Porcija in velikost obroka sta različni si stvari. Količina hrane na vašem krožniku je odvisna tudi glede na starost, težo, aktivnost. Ne boste verjeli tudi za to obstaja aplikacija.

Aplikacija MyPlate je ena izmed najpomembnejših na svetu, ko govorimo o zdravi prehrani. Porcija je količina hrane, za katero se odločite, da jo pojeste naenkrat - porcija pa je lahko večja ali manjša od velikosti obroka.

Smernice ameriških nutricionistov

•1 čajna žlička je v velikosti ene kocke za družabne igre
•150 gramov mesa je podobnih kupčku kart
•1 skodelica testenin je v velikosti žogice za bejzbol
•50 gramov sira je v velikosti štirih kock za družabne igre
•Polovica skodelice sadja je v velikosti teniške žogice

Restavracije velike porcije uporabljajo zvito, saj svojim obiskovalcem želijo vzbuditi občutek, da so za porabljeni denar dobili največ. Zato vidimo vedno večje krožnike in vedno večje kozarce.

Zaradi takšnih sprememb smo izgubili občutek za porcijo in količni hrane na krožniku ali v skodelici. Prepogosto pa se tudi zgodi, da krivimo hrano in ne naš izbor hrane ali količine na krožniku.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije