PO KATARJU 2022

Tudi Messi, Modrić in Neymar

Nekateri najboljši nogometaši na svetu bodo podaljšali kariero.
Fotografija: Takole sta se lani v Riu de Janeiru po tekmi Brazilije in Argentine pogovarjala Neymar in Lionel Messi. FOTO: Ricardo Moraes/Reuters
Odpri galerijo
Takole sta se lani v Riu de Janeiru po tekmi Brazilije in Argentine pogovarjala Neymar in Lionel Messi. FOTO: Ricardo Moraes/Reuters

Tudi svetovno prvenstvo v Katarju je potrdilo, da svet res stoji na mladih, toda z močno asistenco izkušenih nogometašev. Že pogled na najboljše štiri strelce prvenstva je zgovoren: med Kylianom Mbappejem in Lionelom Messijem je 11 let razlike, Juliana Alvareza in Olivierja Girouda loči celo 14 let.

Če odmislimo dejstvo, da je Mbappe, ki je prav včeraj dopolnil 24 let, zvezdnik globalnih razsežnosti in pravi nogometni as, smo v Dohi z okolico opazili tudi številne druge mlade igralce. Alvarez, Richarlison (25), Bukayo Saka (21), Cody Gakpo (23), Gonçalo Ramos (21), Rafael Leão (23), Jamal Musiala (19) in Mohamed Kudus (22) so le nekateri, ki so različno močno opozorili nase na svetovnem prvenstvu v Katarju in bomo za njih gotovo še slišali.

Pred začetkom mundiala na Bližnjem vzhodu se je zdelo, da bodo šli po vrsti v reprezentančni pokoj Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Neymar, Thiago Silva, Manuel Neuer, Luka Modrić in Luis Suarez. Zgodovinska podviga Argentine in Hrvaške ter brazilska odvisnost od navdihnjenosti Neymarja pa so opravili svoje, rojaki prosijo največje ase, naj podaljšajo kariero še za kakšno sezono, četudi morda v manj pomembni vlogi.

Kaj bo z Ronaldom?

»Dragi moji, Luka bo ostal z nami. Nič nas ne more ustaviti – ne zima, ne mraz, ne kaj tretjega ob takšni podpori, ki jo dobivamo od vas. Fantje so nagrajeni za domoljubje, enotnost, pogum in vero,« je pred 100.000 rojaki v Zagrebu zatrdil hrvaški selektor Zlatko Dalić, potem ko je tudi Luka Modrić potrdil, da bo podaljšal kariero v kockasti majici najmanj do finala Uefine lige narodov, najbrž pa do prvega spodrsljaja Hrvaške v enih od kvalifikacij – za euro 2024 v Nemčiji ali SP 2026 v Severni in Srednji Ameriki. Modrić je 9. septembra dopolnil 37 let.

Tudi najboljši nogometaš na svetu bi lahko potegnil kariero do 40. leta, argentinski narodni junak Lionel Messi je namreč na krilih evforije (začasno) preložil upokojitev. Upoštevaje odličen odnos s selektorjem Lionelom Scalonijem ni izključeno, da bi zvezdnik PSG še naprej igral tudi za reprezentanco morda v posebnem režimu. Messi bi dopolnil 40 let prav med naslednjim mundialom – 24. junija 2026.

Tudi brazilski dribler Neymar je dal pred začetkom šampionata v Katarju vedeti, da bi lahko končal kariero v izbrani vrsti, toda v Dohi se je izkazalo, da Brazilija kljub široki bazi ne premore tako nepredvidljivega igralca, kot je on, ki lahko odloči tekmo tudi tedaj, ko odpove sistem. Javni poziv Peleja, naj Neymar podaljša bivanje v seleçau, je obrodil sadove.

Neymar bo 5. februarja vendarle dopolnil šele 31 let, Cristiano Ronaldo bo denimo na isti dan prižgal 38. svečko. To pomeni, da bi Brazilec in Portugalec čez tri leta in pol v Severni Ameriki štela 34 oziroma 41 let. Prvi ima vendarle več možnosti za udeležbo na prestižnem plesu Fife, Ronaldo mora najprej počakati na mnenje novega selektorja Portugalske. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije