SMUČARSKI SKOKI

Timi se še sam čudi, kaj vse je že doživel

Veliki skakalni up Timi Zajc dokazal, da zna tudi odlično leteti. Ker še nima veliko izkušenj, se je v soboto malo ustrašil v zraku.
Fotografija: Nika Križnar je bila bolj zadovoljna s sobotnima kot včerajšnjima skokoma. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Nika Križnar je bila bolj zadovoljna s sobotnima kot včerajšnjima skokoma. FOTO: Matej Družnik

OBERSTDORF – Potem ko Rjoju Kobajaši nazadnje na skakalnicah ni bil tako prepričljiv, kot je bil, denimo, še na novoletni turneji, jih ni bilo malo, ki so menili, da mu je v nogah zmanjkalo šampionskega dinamita. Toda 22-letni Japonec jih je v soboto prepričal o nasprotnem. Po krajšem predahu, ki si ga je vzel od prvih mest, se je vrnil na vrh, potem ko je v svojo korist odločil drugo tekmo na letalnici v Oberstdorfu.


Tako je 24 ur po petkovem 14. mestu, s katerim je vknjižil najslabšo uvrstitev v sezoni, slavil še deseto zmago v svetovnem
Nika Križnar je bila bolj zadovoljna s sobotnima kot včerajšnjima skokoma. FOTO: Matej Družnik
Nika Križnar je bila bolj zadovoljna s sobotnima kot včerajšnjima skokoma. FOTO: Matej Družnik
pokalu; prav vse je dosegel v tej zimi. »Potreboval sem en dan, da sem našel prave občutke za polete, pri katerih so obremenitve dosti večje. A če jih odmisliš, kar gre,« se je namuznil Kobajaši, ki v sebi – ko je po 224 metrih v uvodni seriji v finalu poletel še deset metrov dlje in kot zadnji preskočil zeleno črto za prevzem vodstva – ni mogel zadržati eksplozije sreče. Med smučanjem v izteku je nakazal celo v zadnjem obdobju tako zelo priljubljeni ples floss.

Nemec v kamero: »Ah, sranje!«

Toda na koncu je moral še trepetati za zmago, saj je Markusa Eisenbichlerja (219,5 m in 237,5 m), ki se je moral še četrtič v karieri sprijazniti z drugim mestom, ugnal za pičle pol točke. Ko je 27-letni Nemec, ki še čaka na krstno posamično zmago med elito, ta zaostanek videl na semaforju rezultatov, je v televizijsko kamero izdavil le: »Ah, sranje!« Pozneje je pojasnil, da je poskušal pri veliki finalni daljavi, le meter krajši od rekorda letalnice Norvežana Daniela Andreja Tandeja, doskočiti v telemark. »Rekel sem si: 'Zmaga ali krsta.' Le tako lahko pač zmagaš. Šele nato sem videl, kako je bilo tam položno,« je Eisenbichler opisal svoje preglavice ob pristanku, po katerem ga je potegnilo močno na zadnjico.


Ob koncu drugega sobotnega poleta je imel težave tudi petkov veliki zmagovalec Timi Zajc (213,5 m in 228,5 m), ki je med pristajanjem malce prezgodaj pritisnil na smuči, zaradi česar je izgubil nekaj metrov in mest. »Ker še nimam prav veliko izkušenj z letenjem, sem se malce ustrašil in zaradi tega naredil manjšo napako. Če je ne bi, bi lahko poletel še dlje,« je razkril 18-letnik iz Hramš pri Dobrni, ki je v finalu s šestega mesta zdrsnil na deveto, s katerim je bil sicer znova najboljši Slovenec.
Med petnajsterico sta se ob Zajcu, ki je dan poprej šokiral konkurenco, potem ko je ob ognjenem krstu na letalnici navdušil s premierno zmago v svetovnem pokalu, predvčerajšnjim prebila tudi Anže Semenič (204,5 in 224,5 m) in Domen Prevc (207 m in 218,5 m), ki sta drug za drugim pristala na 12. oziroma 13. mestu. Do točk sta se v soboto dokopala tudi Tilen Bartol (196 m in 202,5 m/24.) in prvič v sezoni Jurij Tepeš (200 m in 194 m/26.), za las je brez finala z 31. mestom ostal Žiga Jelar (197,5 m), manj od želja pa je izvlekel tudi Anže Lanišek (191 m/34.).

Le kaj ji je bilo tega treba

Najboljše skakalke so se minuli konec tedna med seboj merile v Hinzenbachu v Zgornji Avstriji, kjer je kraljevala Norvežanka Maren Lundby, ki je po sobotnem slavju vse tekmice preskočila tudi včeraj. Nosilka rumene majice, ki je slavila še peto zaporedno zmago, šesto v sezoni in skupno 19. v svetovnem pokalu, se je tako še utrdila na vrhu skupne razvrstitve. »Moji skoki so vse boljši, upam, da bom v takšnem slogu tudi nadaljevala. Dobro je zmagati v deželi, kjer se bo v kratkem začelo svetovno prvenstvo,« je 24-letna skakalka iz Gjøvika svoj pogled že usmerila proti nordijskemu SP, ki so bo čez 15 dni začelo v Seefeldu (in Innsbrucku). Lundbyjevi se je na prvi tekmi najbolj približala Nemka Juliane Seyfarth, včeraj pa je drugo mesto osvojila Japonka Sara Takanaši.

Iz šesterice Slovenk je bila obakrat najboljša Nika Križnar; potem ko je v soboto še četrtič v sezoni pristala na petem mestu, je bila na drugi preizkušnji dvanajsta. »V soboto sem prikazala dva res lepa nastopa, na drugi tekmi pa zlasti s prvim skokom res nisem bila zadovoljna. Povrhu sem s kriljenjem pred pristankom zapravila kar veliko dragocenih točk. Le kaj mi je bilo tega treba! V finalu sem bila nato, ker sem si želela (pre)več, pri odrivu pretirano agresivna,« je pojasnila 18-letna skakalka iz Delnic v Poljanski dolini, potem ko je v drugo pridobila štiri mesta. Na obeh preizkušnjah so se v finale prebile tudi Urša Bogataj (9. in 17.), Jerneja Brecl (21. in 25.), Špela Rogelj (24. in 18.) in Maja Vtič (30. in 19.), po sobotnem 35. mestu pa si je včeraj s tridesetim prvo točko v sezoni priskakala Katra Komar. Naslednje tri tekme bodo na Ljubnem ob Savinji, prva bo na sporedu že v petek. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije