STAR KOMAJ 24 LET

Svet atletike v šoku, umrl je svetovni rekorder

Prometna nesreča se je zgodila v njegovi domovini.
Fotografija: FOTO: Tomertu Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Tomertu Getty Images/istockphoto

Svetovni rekorder v maratonu, Kenijec Kelvin Kiptum, je v nedeljo umrl v prometni nesreči v domovini, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Star je bil 24 let.

Kiptum in njegov trener Gervais Hakizimana sta bila v avtomobilu, ki je pozno zvečer po lokalnem času zapeljal s ceste na goratem jugovzhodnem delu Kenije, kjer priprave opravljajo mnogi svetovni tekači. Oba sta v nesreči umrla, dpa povzema lokalne medije in policijske vire.

Izgubil oblast nad vozilom

»Pretreseni in globoko žalostni smo prejeli novico o smrti Kelvina Kiptuma in njegovega trenerja Gervaisa Hakizimana,« je v izjavi za javnost zapisal predsednik mednarodne atletske zveze World Athletics Sebastian Coe.

Po informacijah lokalnih medijev naj bi Kiptum izgubil oblast nad vozilom, to je zadelo ob drevo. V avtu je bila po lokalnih virih še ena sopotnica, ki je nesrečo preživela, a jo zaradi hudih poškodb zdravijo v bolnišnici.

Eden najobetavnejših tekmovalcev na dolge proge

Kiptum je 8. oktobra lani na maratonu v Chicagu postavil svetovni rekord s časom dve uri in 35 sekund. Z dosežkom je za 50 sekund izboljšal prejšnji rekord, ki ga je septembra 2022 postavil njegov rojak Eliud Kipchoge v Berlinu.

Tekač, ki je veljal za enega najobetavnejših tekmovalcev na dolge proge, je poskušal še letos postati prvi človek s časom pod dvema urama na uradno priznanem maratonu. Prvič naj bi ta mejnik poskušal doseči že aprila v Rotterdamu.

Doslej je maratonsko razdaljo v manj kot dveh urah uspelo preteči zgolj Kipchogeju, a to na posebej prirejenem dogodku, ki ni štel za svetovni rekord.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije