NOGOMET

Slovenec kritizira finskega trenerja

Nogometaši Olimpije jutri v Stožicah proti HJK. Član 28-kratnih finskih prvakov tudi Filip Valenčič.
Fotografija: Mika Lehkosuo že dobra štiri leta vodi nogometaše HJK. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Mika Lehkosuo že dobra štiri leta vodi nogometaše HJK. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – HJK (s polnim imenom Helsingin Jalkapalloklubi), ki si bo prizadeval na jutrišnjem gostovanju pri Olimpiji na stadionu v Stožicah priigrati čim boljše izhodišče pred povratnim dvobojem 3. kroga kvalifikacij za evropsko ligo pred svojimi navijači v Helsinkih (16. t. m.), je z naskokom najboljši finski nogometni klub.

Koliko uspešnejši je od drugih moštev v deželi tisočerih jezer, zgovorno kažejo njegovi uspehi: Helsinčani so namreč osvojili že 28 naslovov državnega prvaka, več kot skupaj njihovi trije najbližji zasledovalci, Haka (9), HPS (9) in TPS (8). Za nameček ima moštvo iz finske metropole v svoji vitrini še 13 pokalnih lovorik. Določene uspehe ima tudi na mednarodni sceni, navsezadnje je edini klub iz te države, ki se je prebil do skupinskega dela lige prvakov. To je bilo leta 1998, ko je v kvalifikacijah po armenskem Jerevanu (5:0) izločil še favorizirani francoski Metz (2:1). V skupini je nato HJK iztržil pet točk za zmago in neodločen izid proti Benfici ter remi s Kaiserslauternom. V sezoni 2014/15 so Helsinčani igrali tudi v skupinskem delu evropske lige, od katere so se poslovili s šestimi točkami po domačih zmagah nad Torinom in Københavnom.

V ekipi tudi dva Brazilca

Odtlej se je zasedba skorajda povsem spremenila; v ekipi sta ostala (oziroma sta se vanjo spet vrnila) nekdanji finski reprezentant Nikolai Alho in Ganec Anthony Annan. Na trenerskem stolčku že dobra štiri leta vztraja Mika Lehkosuo, ki ima – poleg Annana – v svojem moštvu od tujcev med drugimi še Brazilca Klaussa in Rafinho (ta je tudi kapetan), Nigerijca Obilorja, Španca Jordana Domingueza Raja in Slovenca Filipa Valenčiča.

Vendar pa 26-letni napadalec iz Valburge pri Smledniku, ki so ga lani razglasili celo za najboljšega igralca finske lige, v zadnjem obdobju pri HJK ne dobiva prav veliko priložnosti. To je verjetno tudi posledica njegovega spora z Lehkosuom, ki je v finskih nogometnih krogih kar precej odmeval. Sodu je dno izbila aprilska tekma s Kuopiom (1:2), na kateri je Valenčič, ki je tedaj zabil edini gol za HJK, samovoljno zapustil igrišče v 44. minuti. Kot je Valenčič pozneje razkril v pogovoru za največji finski časnik Helsingin Sanomat, mu je prekipelo zaradi trenerjevega vodenja ekipe, njegovega kričanja z roba igrišča, obtožil naj bi ga celo mobinga. Tudi zaradi teh kritik ga na zadnjih štirih tekmah finskih prvakov, ki so na najboljši poti k novi zvezdici (v DP imajo pred drugouvrščenim klubom iz Rovaniemija že 10 točk prednosti), ni bilo niti v postavi. Zato je veliko vprašanje, ali bo jutri stopil na igrišče v Stožicah. Kakor koli že, Lehkosuo se je tudi pri kolegih iz VPS Vaase (lanskem krvniku Olimpije v kvalifikacijah za evropsko ligo) pozanimal, kako se izloči Ljubljančane. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije