KOLESARSTVO

Roglič bo na Touru bolj zgovoren na cesti

Slovenski zvezdnik bo imel močno konkurenco tudi v ekipnih sotekmovalcih. Tomu Dumoulinu in Stevenu Kruijswijku.
Fotografija: Primož Roglič je letos domov prinesel rdečo majico najboljšega na Vuelti, prihodnje leto bi se mu bolj podala rumena barva. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Primož Roglič je letos domov prinesel rdečo majico najboljšega na Vuelti, prihodnje leto bi se mu bolj podala rumena barva. FOTO: Leon Vidic

Primož Roglič je včeraj potrdil, kar se je v kolesarskih krogih že lep čas predvidevalo. Na predstavitvi ekipe Jumbo Visma v Amsterdamu je napovedal, da bo v sezoni 2020 njegov veliki cilj Tour de France. Vendar enako velja tudi za njegova ekipna sotekmovalca Toma Dumoulina in Stevena Kruijswijka. Sicer pa bo imel 30-letni Kisovčan v Franciji obilico slovenskih tekmecev. Na startu v Nici 27. junija bodo bržkone Tadej Pogačar, Jan Polanc (oba UAE) in Matej Mohorič (Bahrain McLaren). Če je bil Rogličev nastop na Touru že lep čas javna skrivnost, je bilo vprašanje predvsem to, kako se bodo vseh treh tritedenskih dirk lotili pri njegovi ekipi, ki jo je okrepil nizozemski zvezdnik Dumoulin. V boju za zmago v skupnem seštevku so se malodane že odrekli Giru, saj bo na njem kapetan Robert Gesink, veliko priložnosti bo dobil tudi sprinter Dylan Groenewegen. Pred dnevi so razkrili tudi, da bo Kruijswijk prvi mož na Vuelti, na kateri Roglič ne bo branil letošnje zmage. Na predstavitvi v prostorih novega sponzorja ekipe, trgovske verige Hema, je postalo jasno, da se je edina nizozemska ekipa v svetovni seriji najbolj osredotočila na Tour. Nanj se bo podala z vsemi tremi kandidati za najvišja mesta na tritedenskih dirkah, izbrali pa so tudi že pomočnike, v ravninskih predelih bosta to Tony Martin in Wout van Aert, v gorskih etapah pa bodo kapetanom zrak rezali Laurens De Plus, Sepp Kuss in Gesink.

Tako kot to počne Ineos

Kako pa določiti tistega, ki se bo boril za zmago v Parizu? »Analizirali smo vse tritedenske dirke zadnjih petih let, proučili, kakšno težo so imele vožnje na čas, kakšne ekipe so bile sposobne nositi in braniti rumeno majico. Doumeli smo, da je edini način, da poskušamo zmagati, da na start pošljemo vse naše najboljše kolesarje. Primož je številka ena na svetu, po hierarhiji je zato nekoliko nad Tomom in Stevenom, vendar to še ne pomeni, da se mu bosta popolnoma podredila. Dirkali bomo tako, da bomo najbolje izkoristili ves potencial naše ekipe,« je strategijo ekipe obrazložil športni dirketor Merijn Zeeman. »Lepo je, da smo vsi trije na isti strani, vsi trije bomo poskušali čim dlje ostati pri vrhu, nato pa bo že jasno, kdo zmore največ,« je Dumoulin povedal o slogu dirkanja, ki naj bi s prestola vrgel kolesarje Ineosa (nekoč Sky), ki so na Touru zmagali sedemkrat v zadnjih osmih letih. Nazadnje s podobno taktiko, saj je moral lani papirnati favorit Chris Froome priznati premoč Gerainta Thomasa, slednji pa je letos mesto na vrhu prepustil Eganu Bernalu.

Vsi olimpijci na Touru?

»Rumena majica je lep in velik cilj, želim si biti del te zgodbe in te ekipe. Trdo se bomo borili za to,« Roglič ni bil posebno zgovoren, saj ve, da bo cesta dala pravi odgovor, kar mu gotovo ustreza. Slovenski zvezdnik bo sezono začel na dirki Pariz–Nica 8. marca, pred Tourom pa se bo lotil tudi spomladanskih klasik Liège–Bastogne–Liège in Valonska puščica. »Nikoli še nisem dirkal na teh spomladanskih klasikah, nimam izkušenj z njimi, vendar bom tam, in pripravil se bom tako, da bom dosegel največ, kar je v mojih močeh. Preizkusil bom nekaj drugačnega in novega,« je še povedal. O njegovi pripravljenosti na startu vseh teh dirk ne gre dvomiti, nikoli ni v karavani, da bi bil le številka. V mislih pa ima tudi olimpijske igre v Tokiu, na katerih bo cestna dirka na sporedu 25. julija, le šest dni po koncu Toura v Parizu. Zdaj, ko so klubski načrti večine slovenskih profesionalcev znani, se je pred zahtevno nalogo znašel selektor Andrej Hauptman. Za nastop na hriboviti japonski trasi, na kateri bo imela Slovenija štiri kolesarje, so glavni kandidati Roglič, Pogačar, Polanc in Mohorič, vsi štirje pa bodo nastopili na Touru, po katerem bo sila malo časa za zadnje priprave na olimpijski izziv.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije