1. SNL

Prvo dejanje v znamenju škandala

Aluminij v uvodnem kolu 1. SNL uresničil napovedi in ni pripotoval v Ljudski vrt. Celjski prvak s porazom v popotnici v bitko za ligo prvakov.
Fotografija: Ob odsotnosti prvega strelca Daria Vizingerja je vloga srednjega napadalca pri Celju pripadla Filipu Dangubiću, ki pa je bil nemočen ob odličnih soboških branilcih Janu Gorencu (levo), Žanu Karničniku in vratarju Matku Obradoviću.
Odpri galerijo
Ob odsotnosti prvega strelca Daria Vizingerja je vloga srednjega napadalca pri Celju pripadla Filipu Dangubiću, ki pa je bil nemočen ob odličnih soboških branilcih Janu Gorencu (levo), Žanu Karničniku in vratarju Matku Obradoviću.

Poraz prvaka Celja proti Muri v uvodnem krogu 30. državnega prvenstva v nogometu je zasenčil škandal: Aluminij ni pripotoval v Ljudski vrt. Uresničil je grožnjo, da zaradi ogroženega zdravja svojih nogometašev ne bo odigral prve tekme, ker naj po koncu osamitve zaradi okužbe z virusom sars-cov-2 ne bi imeli dovolj časa za ustrezno telesno pripravo.
Ante Šimundža (levo) je še drugič letos ugnal kolega Dušana Kosića. FOTOgrafiji: Leon Vidic
Ante Šimundža (levo) je še drugič letos ugnal kolega Dušana Kosića. FOTOgrafiji: Leon Vidic

Vodstvo Aluminija je s še enim daljšim zapisom za javnost pojasnilo svojo odločitev, odgovor Nogometne zveze Slovenije pa je bil pričakovan: sprožila bo disciplinski postopek zaradi kršenja pravilnikov NZS, pri čemer bo Maribor za zeleno mizo zmagal s 3:0, kidriškemu klubu pa se za edinstveno odločitev, ki nima primerjave v drugih evropskih prvenstvih, bržčas obeta še katera dodatna kazen v obliki odvzema oziroma minusa točk. Zavoljo novega koronavirusa so že prej preložili tekmo med Olimpijo, ki je šele včeraj lahko začela trenirati skupinsko, in Gorico.
 

Namesto Celja je bila šampionska Mura


»Tolažba je, da smo slabo začeli tudi prejšnje sezone,« je trener Celja Dušan Kosić malo za šalo, malo pa zares pospremil tudi generalko za sredin dvoboj 2. kroga kvalifikacij za ligo prvakov proti norveškemu Moldeju – poraz v derbiju z Muro. Sobočani so v tem edini premagali državnega prvaka, v pokoronskem delu prvenstva so bili črno-beli v Fazaneriji boljši s 3:1.


Poraz Celja ne spada v kategorijo presenečenj in je le potrdil napovedi, da Mura spada v najožji krog favoritov v tej sezoni, v kateri bi lahko zamenjala vlogo s Celjem. V uvodni predstavi z visokim mobilizacijskim motivom in brezhibno taktično pripravo trenerja Anteja Šimundže se ni prav veliko poznalo, da je bilo soboško moštvo rahlo oslabljeno, potem ko je tik pred zdajci v Francijo odšel Luka Šušnjara, ali da je steber obrambe Matic Maruško zaradi previdnosti (poškodba) dvoboj odsedel na rezervni klopi.
 

Kouter zadal prvi udarec Celju


Vajeti sta v roke vzela novopečeni povabljenec na seznam selektorja Matjaža Keka Nino Kouter in Luka Bobičanec. Prvi je z imenitnim projektilom v 4. minuti z 19 metrov odprl tekmo, drugi pa potrdil premoč, ki jim jo je omogočila tudi Kosićeva odločitev, da v tej tekmi spočije prvega strelca Daria Vizingerja, kapetana Mitjo Lotriča pa je aktiviral šele takrat, ko mu je voda že tekla v grlo.

»Želeli smo si tri točke. Bili smo disciplinirani in smo jih zasluženo osvojili,« je bil jasen Šimundža. Kosić ni bil jezen. »Mura je že po tradiciji za Celje neugoden tekmec. A tudi ni bilo vse tako slabo. Po hitrem zaostanku na postavljeno obrambo nismo našli odgovora. Glave gor, čakajo nas pomembne tekme. Veliko se nam dogaja, a je hkrati tudi trenutek, da se vrnemo k osnovam, ki so nas pripeljale na vrh,« je ob drugem izgovoru (»z glavami smo bili že pri Moldeju«) povedal Ljubljančan na celjskem trenerskem stolčku.
 

Tabor prizemljil Koper, Bravo pa Domžale


Nič (še) ne bo od visokoletečih napovedi. Povratnik med najboljše Koper je v lokalnem derbiju na Krasu prejel bolečo zaušnico, domžalska vrnitev v slovenski vrh pa bo očitno precej zahtevnejša in počasnejša. Zmagovalca, Tabor in Bravo, sta ohranila glavne značilnosti, zaradi katerih sta bila v prejšnji sezoni med najprijetnejšimi odkritji prvenstva: Sežanci z moštvenim pristopom, srčno in agresivno igro, ki je prinesla koprski avtogol, Šiškarji pa s hitrostjo in kombinatoriko, ki sta omogočili rezultatski zasuk od 0:1 do 2:1.


»Zmoremo bolje, še posebno z igro podaj,« je po res neposrečeni vrnitvi med najboljše povedal trener Kopra Miran Srebrnič. Domžalski trener Dejan Đuranović je razkril enega od razlogov za poraz. »Poznalo se je, da smo šli v prvenstvo brez ene same pripravljalne tekme,« je bilo realna okoliščina, do katere pa ne bi prišlo, če pri zmagovalnem golu novinca iz zeleno-belega tabora Roka Kidriča pri izhodu iz kazenskega prostora ne bi debelo zamujal Sven Šoštarič Karić. Strelec bi sicer bil v ofsajdu.
 

Maribor, Olimpija in Mura za evropsko ligo


Med prvim in drugim ligaškim dejanjem bo ta teden najbolj vznemirljivo na evropskih prizoriščih. V ospredju bo sredina tekma 2. kroga kvalifikacij za ligo prvakov med Celjem in Moldejem. Norveški prvak prihaja v Celje z zmago na prvenstveni tekmi z 2:0, ta je sledila evropski s 5:0 proti finskemu prvaku Koupiu. Preostalo slovensko trojico v Evropi v četrtek čakajo na papirju lažje tekme in tekmeci: Olimpija bo v Stožicah gostila islandski Vikingur, Mura bo gostovala v Estoniji pri moštvu Kalju v Talinu, Maribor pa bo imel v Ljudskem vrtu izzivalca v severnoirskem moštvu Coleraine. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije