FINALE

Primorci lovijo rekord Olimpije

Sixt Primorska je absolutni favorit v finalu državnega prvenstva. Koprsko-ljubljanski finale smo zadnjič spremljali v sezoni 1992/93.
Fotografija: Lance Harris (z žogo) bo danes pomemben adut Jurice Golemca in superiornih Primorcev. FOTO: Drago Perko
Odpri galerijo
Lance Harris (z žogo) bo danes pomemben adut Jurice Golemca in superiornih Primorcev. FOTO: Drago Perko

LJUBLJANA – Slovenska košarka je na koncu. Državno prvenstvo članov, prva runda finala, bo danes v Kopru, kjer bo atomska Sixt Primorska lovila 15. zaporedno zmago, skupaj v tej sezoni že 58. in sploh prvi naslov državnega prvaka. Lani so se Primorci ustavili v polfinalu. Na drugi strani pa Petrol Olimpija (Luka Šamanić naj bi stopil na parket v Kopru neposredno z letala iz ZDA, kjer se je na ogled postavil na naboru lige NBA), ki brani lovoriko. Zmaji začenjajo misijo nemogoče, pred finalom pa lahko na pomoč kličejo palčke, dobre vile in čarobne sile. Če bo sklepno dejanje takšno, kot mora biti, Koprčani pa še naprej zdravi kot dren, bodo finale v svoj prid rešili v treh tekmah. Koprčani so čakali ta finale, ki je nagrada za ekipo, zbrano okoli glavnega ideologa in mecena Gregorja Vuge (ob tem ne gre pozabiti na še dva iz ožje udarne ekipe Miho Debevca in Klemna Pura), ki se je pred tremi leti odločil, da dvigne primorsko košarko. Vse Koprčanom še ni uspelo – mlajše selekcije še ne dajejo tega, kar bi lahko. Tudi trenerji se v tem segmentu kluba menjajo (pre)hitro, zadnji je odpadel Samo Udrih, klub je zapustil nadarjeni 18-letni Gregor Glas, ki bo v novi sezoni igral v Heliosu. A Koprčanom je uspelo, da so z izjemnimi rezultati napolnili dvorano Bonifika. Primorci so od jeseni lani osvojili superpokal, pokal Spar in ligo ABA2. Če dodajo še naslov državnega prvaka, se poravnajo z dosežkom Smelta Olimpije iz sezone 1993/94, ki je pod taktirko trenerja Zmaga Sagadina osvojila štiri lovorike.

Na Škofijah 2000 ljudi

Smelt Olimpijo in koprsko košarko druži tudi legendarni finale iz sezone 1992/93. Ljubljančani so slavili s 3:1 v zmagah, prvo ime Primorcev pa je bil izjemni krilni košarkar Vincent Doney Reynolds, ki bo letos decembra dopolnil 60 let. Na klopi Primorcev je sedel žal od lani pokojni Večeslav Kavedžija. Tedanji tehnični vodja primorske ekipe in košarkarski delavec ter zanesenjak z Obale Rado Krmac se spomni, da je Kavedžija Reynoldsa našel v Švici. Ob tem Krmac še opozori, da so Koprčani tekme igrali na Škofijah, kjer se je zbralo do 2000 gledalcev, v koprski vrsti pa je bil nadobudni Goran Jagodnik, ki se je v mladih letih moral odločiti med košarko in nogometom. Zdaj je Jagodnik vodja ekipe iz Kopra, kjer je vnovič združil moči z Jurico Golemcem, s katerim sta bila skupaj tudi v reprezentanci. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije