TRNOVA POT

Pri Olimpiji brez gledanja skozi prste

Ljubljanske košarkarje čaka trnova pot nazaj v elitno ligo. ABA Poleg grških velikanov bi v regijo tudi zadnja ekipa izraelske lige.
Fotografija: Krešimir Novosel je prepričan, da so pravila dovolj jasna in razumljiva za vse. FOTO: Drago Perko
Odpri galerijo
Krešimir Novosel je prepričan, da so pravila dovolj jasna in razumljiva za vse. FOTO: Drago Perko

ZAGREB – Dober teden je minil od poraza Petrol Olimpije (v 22. krogu lige ABA proti Krki), ki je zmaje pahnil v drugi kakovostni razred regionalne košarke. Krizo je poglobil še sobotni poraz v domači ligi, zasedba trenerja Jureta Zdovca je sklonjenih glav zapustila Polzelo. Olimpija je na dnu. Njeni pristaši se tolažijo, da slabše ne more biti. Verjetno res ne. Kakšne so sploh ljubljanske jadranske perspektive, pa nam je razložil Krešimir Novosel, direktor regionalne lige ABA.

»Petrol Olimpija je klub z veliko tradicijo, ob Ciboni pa edina, ki je v tekmovanju vse od začetka. A pravila so jasna. Zadnji po rednem delu lige ABA nima pravice nastopiti v tem rangu. Z zadnjim mestom si pač priigra neposredno mesto v ligi ABA2. Zame je vse to jasno, v propozicijah je vse zapisano,« uvodoma pove Novosel, ki smo ga obiskali v Zagrebu, kjer deluje četrto sezono. Da bi se liga širila, z 12 na 14 klubov, se mu ne zdi realno. Hipotetično je seveda možno. »A zato bi se morali zamenjati statut lige in propozicije. Vse skupaj pa bi po mojem mnenju vrglo slabo luč na vse delo, ki smo ga opravili v zadnjem letu in pol. S strateškimi partnerji smo se zavezali, da so vnaprej točno znana pravila tekmovanja. Kdo, kje in kdaj kako izpade ali napreduje, da se ne menja število ekip v ligi, da so pravila jasna. Če bi to spremenili ...« opozarja Krešimir Novosel, bi si lahko s takšnimi potezami zabili avtogol, zaradi enega zrezka pa bi ubili celega vola.



V vsakem primeru bodo zadnjo besedo imeli klubi, ki so lastniki lige, skupščina pa vrhovni organ. Če bi prišlo na sejo skupščine sedem klubov (torej več kot polovica glasov), ki bi zahtevali spremembe, bi se te zgodile. A Novosel je v zadnjih letih spoznal, da so klubi vedno podprli rešitve, ki so bile v prid lige.

Pot je znana

Tudi zato se zdi malo verjetno oziroma povsem nerealno, da bi se v ligo vključil grški velikan Olympiakos. Še več: za igranje v ligi ABA se ogrevata tudi Panathinaikos in zadnja ekipa izraelske lige Bnei Herzliya. »Želja ne manjka, javili so se tudi klubi s Kosova, a v našem statutu lepo piše – v ligi so klubi iz šestih držav z območja nekdanje Jugoslavije,« pojasnjuje direktor regionalne lige. V ljubljanskih košarkarskih logih se je celo pojavila ideja, da bi zmaji letos izpustili igranje v 2. ligi ABA in si v sezoni 2019/2020 priigrali mesto v elitni regionalni ligi. A ne gre kar tako. »Ker so izpadli, se morajo vrniti prek regije. Če drugo leto res ne bodo igrali lige ABA 2, si bodo morali najprej prek domače lige priigrati mesto v ligi ABA 2, potem pa v naslednji sezoni poizkusiti priti v ligo ABA. Drugače ne gre,« je jasen Krešimir Novosel.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije