ŠPORTNO PLEZANJE

Pravljično leto Janje Garnbret

Izšla je resnična pravljica Janje Garnbret. Plezalna šampionka na Kitajskem že slavila dve zmagi.
Fotografija: Janja Garnbret in njena resnična pravljica. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Janja Garnbret in njena resnična pravljica. FOTO: Voranc Vogel

Za najboljšo športno plezalko na svetu Janjo Garnbret bi se sezona 2024 težko začela bolje. Na Kitajskem je z zmagama na balvanih in v težavnosti dobila potrditev, da je pozimi delala dobro in nadgradila lansko formo, po vrnitvi v domovino je dočakala tudi izid resnične pravljice Janja in gorska roža s slovensko šampionko v osrednji vlogi.

»Letošnje leto je očitno res pravljično, veliko mi pomeni ta knjiga, pravljični sta bili tudi prvi dve tekmi na Kitajskem. Res gre vse po načrtih, lahko si le želim, da bi bilo tako pravljično tudi v Parizu,« je nasmejana Korošica zadovoljna z začetkom olimpijskega leta.

V zbirki resničnih pravljic, ki jih navdihujejo izjemni posamezniki, se je Garnbretova pridružila največjim imenom slovenskega športa: Anžetu Kopitarju, Primožu Rogliču, Tini Maze in Goranu Dragiću. »V otroštvu sem zelo rada brala, vse me je zanimalo, zato sem si vedno želela ustvariti knjigo za otroke, da tudi njim pokažem, da se vse da, če sanjaš in trdo garaš,« je izid »svojega« knjižnega prvenca, pod katerega se je kot avtor podpisal Primož Suhodolčan, pospremila plezalna šampionka.

Janja Garnbret pravi, da »živi v pravljici«, saj počne tisto, kar ima najraje. Tako je v svoji resnični pravljici kot živalsko spremljevalko dobila kozo. Zakaj kozo? »Ker dobro pleza in ker se po angleško kozi reče GOAT (Greatest Of All Times, op. a.), kar je lepa vzporednica.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije