DOBIL KLIC IN ŠEL

Potočnik prebija led v Izraelu

Mladi košarkarski trener Gašper Potočnik iz Madžarske po nove izzive. Bnei Herzliya ga je angažiral, da izboljša slabe izzide iz prejšnje sezone.
Fotografija: Gašper Potočnik je nase opozoril z delom v madžarskem Körmendu. Foto: www.bb1.hu
Odpri galerijo
Gašper Potočnik je nase opozoril z delom v madžarskem Körmendu. Foto: www.bb1.hu

LJUBLJANA – Po novem bo imela Slovenija svojega košarkarskega trenerja tudi v Izraelu. Tam danes začenja svoje delo 37-letni Gašper Potočnik, ki bo vsaj leto dni sedel na klopi ambiciozne izraelske vrste Bnei Herzliya. V zadnji sezoni se Izraelci niso izkazali, v domači ligi so zasedli skromno deseto mesto. Proslavili se niso niti v Evropi. Zato so se odločili za svežo kri na trenerskem položaju. Ob tem so se nehote spomnili na našega trenerja Potočnika, ki je proti sedanjim šefom že dvakrat igral! V sezoni 2016/17 je tedanji Potočnikov klub, madžarski Körmend, s kar 87:70 ponižal Izraelce. "Ostali smo v stiku," pove Potočnik, ki se veseli novega izziva. Na tuje gre drugič, prvič je po slovesu od klopi Olimpije odšel na Madžarsko. Takrat so številni menili, da nazaduje. "Tako je v Sloveniji, kjer zelo hitro dobiš nalepko. Tudi ko sem šel iz Krke, pa sem bil glavni trener članov, v Olimpijo za vodjo mladinskega pogona, so rekli, da delam korak nazaj. S tem se ne obremenjujem," nadaljuje Potočnik, ki opomni, da se v Sloveniji niti ne zavedamo, kako močna, predvsem pa finančno dobro stoječa je košarka na Madžarskem. "Dvorane na ligaških tekmah so polne. Ko bi ljudje vedeli, za kakšen denar igrajo košarkarji, bi povsem drugače gledali na madžarsko košarko. Morda jim manjka malce taktične podkovanosti, a se tudi to izboljšuje. Bodo pa morali Madžari nujno popraviti delo z mladimi igralci," pove Potočnik, ki ob klicu iz Izraela ni preveč razmišljal.
 

Med sezono v Slovenijo?


"Odhajam v košarkarsko državo, ki premore evropske prvake v kategoriji do 20 let. Košarka je v Izraelu zelo priljubljena. Vem pa, da me s klubom čaka zahtevno tekmovanje," se Potočnik zaveda, da ga v Izraelu čaka novo dokazovanje. "Pogodba je sicer dvoletna (1+1), a zame šteje ena sezona. Če si pravi, če so rezultati, pride podaljšanje pogodbe, sicer iščeš srečo in delo drugje," se zaveda krute realnosti trenerskega poklica. V sredo, 22. avgusta, bo klub začel priprave, ki jih bo opravil v celoti doma. Vmes bodo gostovali na Madžarskem, kjer se bodo udeležili pripravljalnega turnirja. Obstajala je ideja, da bi del priprav opravili v Sloveniji, a se Potočnik zdaj za to ni odločil. "Časa je bolj malo. Ker pa v nasprotju s prejšnjimi sezonami igramo le eno tekmo na teden, razmišljam, da bi v Slovenijo prišli sredi sezone, da si naberemo moči za končnico," pristavi Gašper, ki pozna mesto Herzliya na zahodu države ob Sredozemskem morju, streljaj od Tel Aviva. "Mene zanima samo delo v dvorani," poudari in v kali zatre misel, da bi delo v Izraelu izkoristil tudi za ogled kakšne turistične znamenitosti. "Klub si želim vrniti v izraelski vrh," še za konec izvemo od Potočnika, ki mu je uspelo sestaviti močno zasedbo. V ekipi se bo tudi v prihodnje vse vrtelo okoli 32-letnega nekdanjega enbeajevca Jeffa Adriena, iz Maccabija se je domov vrnil Karam Mashour.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije