KOLESARJENJE

Pogačar: V slovenski slogi je moč

Mladi kolesarski as je sanjsko Vuelto pustil za sabo Z mislimi je že povsem pri svetovnem prvenstvu
Fotografija:
Odpri galerijo

ZGORNJI BRNIK – Izjemna dirka po Španiji, na kateri je imela Slovenija dva kolesarja na odru za zmagovalce, je že preteklost, prihodnost pa je svetovno prvenstvo, ki ga bo od 21. do 29. t. m. gostil Yorkshire. Tako pravi eden od velikih junakov Vuelte Tadej Pogačar, ki bo skupaj s Primožem Rogličem del osmerice na vrhuncu prvenstva, 280 km dolgi cestni dirki. Cilji pred potjo v Veliko Britanijo so – kot se zdaj za slovensko kolesarstvo spodobi – najvišji.

Med navzočimi člani reprezentance na srečanju z novinarji, ki ga je izpustil utrujeni Roglič, je kajpak največ pozornosti pritegnil Pogačar, ki tudi ni mogel skriti, da so ga trije tedni dirkanja ter slavje po končnem tretjem mestu in treh etapnih zmagah nekoliko načeli. A do nedelje, ko se bo za Slovence in Slovenke začelo SP z mešano ekipno vožnjo na čas (v naši ekipi bodo Pogačar, Roglič, Jan Tratnik, Urška Bravec, Eugenia Bujak in Urša Pintar), bo že nared. Še bolj pa teden pozneje, ko se bo prvenstvo izteklo s spektakularnim bojem najboljših poklicnih kolesarjev na svetu.

Usmilil se je vrstnikov

»Prvenstvo bo izziv kot vsaka dirka, na kateri startam, spet bomo šli na polno. Vuelta je za mano, nočem obstati v tem trenutku, hočem iti naprej, zato sem z mislimi že pri SP, od danes se razmišlja o Yorkshiru,« šampionsko zre v prihodnost Pogačar, ki bo na Otoku praznoval 21. rojstni dan (21. t. m.). Imel bi pravico nastopa v konkurenci do 23 let (v njej je lani zasedel 7. mesto), a se bo »usmilil« svojih vrstnikov. »Treba je zagrabiti vsako priložnost, ki jo dobimo, saj jih na koncu lahko zmanjka. Že lani, ko sem prestopil med profesionalce, sem rekel, da ne bom naredil koraka nazaj. Tudi ne bi bilo pravično do drugih, za mano je tritedenska dirka in druge preizkušnje v svetovni seriji, na katerih sem tekmoval z najboljšimi na svetu. Najbolj pošteno se mi zdi, da enako storim na svetovnem prvenstvu,« je povedal fant s Klanca pri Komendi, ki še nikoli ni dirkal na tako dolgi razdalji. Enako je veljalo za Vuelto in to ga ni nič zmotilo.

Izkušnjo s podobno zahtevne dirke letos sicer že ima, na klasiki Liege-Bastogne-Liege, ki je dolga 265 km, je bil do konca v ospredju, zasedel pa je 18. mesto. Če bi se mu kaj zalomilo, računa, da bodo v ospredje prikolesarili drugi slovenski reprezentanti. Ob njem, Rogliču in Tratniku bodo na cestni dirki nastopili še Matej Mohorič, Luka Pibernik, Jan Polanc, Grega Bole in David Per. »Če bo dirka zame predolga, bom dal vse od sebe za ekipo, saj imamo tudi druge izvrstne kolesarje. Nisem takšen, da bi gledal le nase, v ekipi bodo bolj izkušeni tekmovalci od mene, tudi oni so dobro pripravljeni, zato imajo morda več možnosti za vrhunski rezultat. Selektor Andrej Hauptman bo povedal, kaj bo kdo počel, gotovo pa bomo dirkali kot ekipa,« v moštveno slogo verjame mladi slovenski as. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije