Po Maradoni prihaja še Messi

Pod Vezuvom že padla Liverpool in Juventus. Mar lahko spodrsne tudi Barceloni?
Fotografija:
Odpri galerijo

Pogled v urnik tekem osmine finala lige prvakov ponuja enoznačno spoznanje: v Londonu, Madridu, Dortmundu in Milanu smo prejšnji teden videli le uvod v spektakularno nadaljevanje. Drevi prihaja pod Vezuv Barcelona, jutrišnji večer ponuja vrhunski spopad madridskega Reala in Manchester Cityja.

Sever Italije je na okopih zavoljo koronavirusa, jug zaradi prihoda Lionela Messija v nekdanje domovanje slovitega Diega Maradone. Težko je ohraniti osredotočenost na čudovito igro z žogo, ko je v porastu trdovraten zdravstveni izziv, katerega razplet poznajo le redki izbranci na svetu. Morda bo nogomet začasno odpihnil strah in negotovost, ki sta zasejana tudi na stari celini. V takšnih razmerah pričakujejo v Italiji derbi večera v osmini finala lige prvakov.

Katalonci nogometno poslujejo raven ali dve nad Neapeljčani, toda v enem večeru je možno vse in morebitna zmaga Napolija na svojem stadionu ne sodi med presenečenja. Barçin trener Quique Setien se počuti kot travmatolog, saj ima na voljo le 14 članov prve ekipe. Ni čudno, da naj bi se odločil za previdno strategijo in bo krenil nad Italijane v postavitvi 4-4-2 v rombu in okrepljeno zvezno vrsto (Arthur-Busquets-Vidal-De Jong), v napadu naj bi poskušala opraviti kaj več Antoine Griezmann in Messi.
 

Diego svetnik, Leo najboljši zdaj


Trideset let po koncu obdobja legendarnega Maradone prihaja na stadion svetega Pavla njegov naslednik Messi. »Če bi igral milijon let, se ne bi približal Maradoni. Saj ne, da bi to hotel, Diego je namreč največji,« je nekoč izjavil Messi. Kdo ve, ali bi to ponovil, če bi leta 2014 na brazilskih tleh premagal Nemčijo v finalu mundiala. »Ne moremo vleči vzporednic, za nas je Maradona svetnik, Leo pa je trenutno najboljši,« je ocenil tudi Lorenzo Insigne, rojeni Neapeljčan, ki bo poosebljal pristop domačinov. »Zadovoljen bom, če bodo fantje igrali brez strahu do slovitega tekmeca. Hočem videti živahno ekipo, ki do zadnje sekunde gara za rezultat!« je napovedal Gennaro Gattuso, trener Napolija, ki bo zanesljivo vodil tekmo na čustven način, s katerim bo podžigal navijače.

Si bodo navzoči na stadionu tudi Messija zapomnili kot Maradono? Med njima je namreč več podobnosti: tudi Leo preigrava čuvaje na podoben način kot nekoč Diego – izkorišča nizko težišče in preigrava z žogo, prilepljeno na nogo –, tudi okrog Lea se dobesedno vse vrti v Barceloni kot nekoč okrog Maradone. Slednji je leta 1982 prišel v Barcelono za tedaj rekordno odškodnino 7 milijonov evrov (preračunano), toda zares zablestel je šele v Neaplju, kamor je leta 1984 spet prestopil ob rekordni odškodnini (9 mil. evrov). Prvi scudetto je osvojil leta 1987, en mesec pred Messijevim rojstvom.

Pod Vezuvom sta v tej sezoni že padla Liverpool in Juventus, lahko tudi Barcelona? Seveda lahko, čeprav so Messijevi konec tedna prikazali najboljšo tekmo. Zanimivo bo spremljati, kako se bo na to odzvalo domače topništvo Insigne-Mertens-Callejon in kdo bo dobil izjemno zanimiv boj na sredini igrišča. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije