Peter Prevc drugi brez diskvalifikacije

V Engelbergu potrdil najboljšo formo v slovenskem taboru. V prejšnji zimi naš najboljši Timi Zajc iz Švice z ničlo.
Fotografija: Peter Prevc se je odlično spopadel z zahtevnimi vremenskimi razmerami v Engelbergu in se veselil 2. mesta. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Peter Prevc se je odlično spopadel z zahtevnimi vremenskimi razmerami v Engelbergu in se veselil 2. mesta. Foto: Reuters

Peter Prevc se je v tej sezoni že veselil stopničk na tekmi svetovnega pokala, in sicer v Ruki, vendar je bilo njegovo veselje zelo kratkotrajno, saj je sledila diskvalifikacija. Včeraj v Engelbergu pa se je izšlo, osvojil je 2. mesto, med najboljšo trojico se je prebil prvič po marčni tekmi v Oslu ter le še potrdil, da je ta čas od slovenskih skakalcev v daleč najboljši formi.

Za Slovence se je v soboto v Engelbergu sicer končal niz uvrstitev med najboljšo deseterico, ki so jih dosegali od prve postaje v Visli, dejstvo pa je, da se ne bi, če bi Peter Prevc doskakoval v telemark, ki je na neki način njegova šibka točka. Predvsem v drugi seriji (134,5 m), v kateri je napadel z 18. mesta po prvi (131), mu je uspel odličen skok, ki je potrdil, da je zelo dobro pripravljen, z lepim doskokom bi gotovo napredoval še višje kot na 12. Morda spet na 8., na katerem je končal na zadnjih treh tekmah zapored.

Na drugi tekmi – na kateri so bile zaradi vetra razmere res zahtevne, prireditelji so zavoljo tega morali po 17 tekmovalcih odpovedati kvalifikacije, saj se je vetrovna izravnava gibala od dodatka 33 točk do odbitka 6 – je uvrstitev še precej popravil. Že v prvi seriji (123,5), v kateri je imel zaradi vetra v hrbet kar dobrih 24 točk dodatka, je bil odličen, pristal je le za Norvežanom Robertom Johanssonom, a jasno je bilo, da ga čaka še težka bitka za mesto na zmagovalnem odru.

Prva deseterica je bila namreč v dobrih sedmih točkah, v dobrih desetih pa je bilo kar 18 tekmovalcev, možni so bili veliki preskoki. A Prevc je zdržal in s skokom, dolgim 127,5 metra, obdržal 2. mesto, spet je bilo kar precej rezerv še pri doskoku. Zanj je bil nedosegljiv le Rjoju Kobajaši (132,5, 134), ki mu je v drugi seriji uspel napad s 7. mesta.
 

Lažje nadaljevanje


Nekoliko spodbudnejši konec tedna je spet tudi za Domnom Prevcem, ki je v soboto s 13. mestom (134,5 in 130 m) dosegel drugo najvišjo uvrstitev sezone. Pred Engelbergom je imel zelo slab niz, saj je dvakrat ostal brez finala, nazadnje pa je bil v Klingenthalu 30. zavoljo diskvalifikacije v drugi seriji. Drugo tekmo je končal na 19. mestu (118, 122,5), a rezultata bosta vseeno nekoliko olajšala nadaljevanje sezone.

Dvakrat sta do točk prišla še Anže Lanišek, ki je bil 24. in 14., ter Rok Justin na 28. in 16. mestu, enkrat pa Tilen Bartol. Včeraj je bil prav 30., v soboto pa ga je zaradi neustreznega dresa doletela diskvalifikacija. Mimogrede, to je bila že peta slovenska diskvalifikacija v tej sezoni! Slabo formo je spet pokazal Anže Semenič, ki je v soboto obstal v kvalifikacijah, včeraj pa bil 53., skrb vzbujajoč pa postaja tudi položaj našega najboljšega v prejšnji sezoni, Timija Zajca.

Iz Švice se namreč vrača brez točke (!), po zelo spodbudnem začetku zime (6. in 8. mesto) je na kar štirih od petih tekem vpisal ničlo, v Engelbergu je bil 31. in 57. Na sobotni tekmi se je prvič v tej sezoni zmage veselil Poljak Kamil Stoch pred Stefanom Kraftom (134,5, 137,5) in Karlom Geigerjem (133,5, 135).

Kraft je s tem tudi oblekel rumeno majico, ki pa jo je moral včeraj zaradi padca v drugi seriji spet sleči in jo predati nazaj zmagovalcu Rjojuju Kobajašiju. Ob Prevcu je Japoncu na odru za zmagovalce delal družbo še Avstrijec Jan Hörl (134, 136,5). 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije