Od Šahtarja jih loči tudi 100 milijonov evrov

Trenerja Olimpije Safeta Hadžića zanima predvsem vsebina na igrišču. Predsednik Milan Mandarić mora paziti, da se ne bi preveč vznemiril.
Fotografija: Nogometaši Olimpije se za spomladanski del prvenstva znova ogrevajo v Turčiji. FOTO: Aljoša Juhart
Odpri galerijo
Nogometaši Olimpije se za spomladanski del prvenstva znova ogrevajo v Turčiji. FOTO: Aljoša Juhart

»Bolje dež kot morebiten sneg,« so si enotni pri štirih slovenskih nogometnih prvoligaših Olimpiji, Mariboru, Muri in Celju. V Turčiji, kjer razen Aluminija brusijo formo za prvenstveno bitko moštva iz prve polovice prvenstvene lestvice, sta namreč njihove priprave zmotila dež in veter.

Prednosti razkošja in udobja, ki jim ga daje pozimi najbolj športna sredozemska riviera v Evropi, ne more izničiti slabše vreme. Vijolični so tu že stari gostje in so se že pošteno udomačili, Celjani so ponovili lanski izlet, Mura noče biti več zgolj klub iz najbolj zagretega nogometnega okolja v Sloveniji, marveč tudi pomembna oblikovalka slovenskega nogometnega vrha.

Olimpija je prva in želi tam ostati tudi po zadnjem, 36. krogu. Po prvem spomladanskem bo zagotovo še na vrhu in pred največjim tekmecem Mariborom, uganka je le, s kakšno razliko – s prednostjo štirih točk, eno ali pa bo ušla že za sedem?
Zeleno-beli so se tudi pod taktirko trenerja Safeta Hadžića vrnili tja, kjer so bili lani z Robertom Pevnikom – nastanjeni so v razkošnem petzvezdičnem hotelu Bellis (z manj zvezdicami jih skoraj ni). Njegova prednost je, da sta v neposredni bližini dva stadiona. Eden bi bil za slovenske razmere med najboljšimi, drugega v za las nižjo kategorijo uvršča zgolj manjša tribuna.
Zanimivo je mnenje trenerja Darka Milaniča o prednostih vadbenega igrišča, do katerega se je treba peljati. »Pet, deset minut vožnje nas še bolj povezuje. Skupni prihod na trening in odhod utrjujeta moštveni duh,« razmišlja slovenski trener z največ lovorikami.

Prišel je tudi predsednik

Četudi Hadžić sprva ni imel v načrtih Turčije, ker se je zaradi utrujajočih potovanj (z redno linijo prek Istanbula traja potovanje ves dan) zavzemal za Istro, se je vdal. Predsednik Milan Mandarić je mož, ki odloča. V nasprotju z napovedmi, da bo premor po prevzemnih peripetijah izkoristil za obisk družine v ZDA, je v torek dopotoval v Turčijo. Šef ni želel ničesar prepustiti naključju, a tukaj mora imeti tudi dovolj potrpljenja, da se ob porazih le ne bi preveč vznemiril. Olimpija v Beleku tudi izgublja. Slovaški prvak Slovan je bil boljši z 2:1, ukrajinski velikan iz Kijeva Dinamo pa kar s 5:0, vmes so se Ljubljančani znesli nad Željezničarjem (6:3). »Po porazih razmišljaš o tem, ali bi bilo bolje, če bi bili bližje domu in premagovali lažje tekmece. Načrtno smo izbrali močnejše, ker se lahko le v tekmah z boljšimi kaj naučiš,« je pojasnil Hadžić.

Tudi pripravljalni porazi lahko kvarijo vzdušje, a Hadžića zanimajo predvsem vsebina na igrišču, odziv igralcev in podoba moštva. »Ni bil Dinamo toliko boljši v igri, kot je bil učinkovitejši, in mi izjemno nerodni. Goli so bili posledica velikih posamičnih neumnosti. Dinamo premore takšno kakovost igralcev, da lahko kaznuje vsako napako,« je Hadžić izpostavil pomanjkanje zbranosti kot največjo slabost igralcev, ki jih do tekmovalnega soočenja z Mariborom loči še 15 dni. »Pomembno je, da vidimo napake in da vztrajamo pri svojem konceptu. Nezbranost je povezana tudi s tem, da je prestopni rok še odprt,« je razkril trener in se že usmeril k jutrišnji zadnji pripravljalni tekmi proti izjemno močnemu serijskemu ukrajinskemu prvaku Šahtarju. »Ob manjšem znanju in igralski širini nas loči še sto milijonov evrov,« je bil Hadžićev slikoviti pogled proti brazilsko obarvanemu izgnanemu moštvu iz Donjecka. Za Rudar igra ducat Brazilcev, dva med njimi, Junior Moraes in Marlos, sta že Ukrajinca. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije