1. SNL

Najstarejšega aduta ima mladi Bravo

V 1. SNL le Aluminij v moštvu nima igralca, rojenega v nekdanji Jugoslaviji. Med kandidati za najboljšega veterana je v drugem delu sezone najboljši Senijad Ibričić.
Fotografija: Senijad Ibričić (v rumeni opravi) se je v 36. letu starosti pomladil na igrišču. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Senijad Ibričić (v rumeni opravi) se je v 36. letu starosti pomladil na igrišču. FOTO: Voranc Vogel

Senijad Ibričić je v glavni vlogi zapeljal nogometaše Domžal na četrto mesto na lestvici 1. SNL in povečal ambicije še za kaj več. Bošnjak se je v 36. letu starosti (roj. 1985) dejansko pomladil in preobrazil na igrišču, sad njegove odlične podobe na igrišču so privlačne in predvsem koristne poteze.

Za naziv najboljšega veterana prvenstva je prezgodaj, zanesljivo pa je Ibričić (v tej sezoni je dosegel po štiri gole in podaje) najresnejši kandidat za najboljšega med nogometaši, ki so se rodili še v nekdanji skupni državi. Kot pravi, je razlog v prehrani in telesni pripravljenosti, ker ni imel težav s poškodbami.


Že v petem desetletju življenja je 43-letni mariborski vratar Jasmin Handanović, ki je le še na seznamu vijoličnega prvega moštva, v katerem še igra vidno vlogo Rok Kronaveter. Mariborčan je letnik 1986. Statistično je boljši od Ibre, Krona je zabil sedem golov in dosegel štiri podaje.

Liga za mlade, je pogosto slišati mnenje o slovenski ligi, v kateri res ni tako veliko starih igralcev, ni pa jih tudi malo. V Koper sta se vrnila otroka kluba z Bonifike, Aleksander Rajčević in Mitja Viler, oba sta Kronavetrov letnik '86. Rajče je še nepogrešljiv v obrambni vrsti, Rulo, ki je med kariero v SNL na levi strani pretekel vsaj obseg zemlje, pa ni več tako vitalen, kot bi si želel.

A koprska domačina nista najstarejša in najbolj izkušena v moštvu, ta vloga pripada Štajercu iz Apač Daretu Vršiču. Čez pol leta bo dopolnil 37 let, jeseni je bil najboljši posameznik 1. SNL (pet golov, dve podaji). V koprski zasedbi je sicer največ igralcev rojenih v nekdanji Jugoslaviji in najpozneje leta 1990: Ivan Vargić je letnik 1987, Ivica Guberac '88, Timotej Dodlek '89, Goran Jozinović in Stefan Stevanović '90.
 

Žinko najdejavnejši med »osemdesetletniki«


Bravo ima mlado moštvo, toda v njem imata pomembno vlogo dva simbola SNL, nekdanji reprezentant Andraž Kirm, ki je že v 37. letu starosti, in še leto dni starejši Luka Žinko, ki bo 23. t. m. dopolnil 38 let in je najdejavnejši v rodu nogometašev, rojenih v 80. letih minulega stoletja.
Domžalčani imajo osemdesetletnika tudi v Slobodanu Vuku, ki se je rodil leta 1989. Med Goričani so najbolj izkušeni Goran Cvijanović (1986), Etien Velikonja ('88) in Nejc Mevlja ('90), pri Taboru sta rojena v bivši državi Erik Salkič ('87) in Jan Koprivec ('88), Celje ima Jugoslovana v vratarju Matjažu Rozmanu ('87).


Mura z Juretom Travnerjem ('85), Maticem Maruškom ('90) in Markom Zalokarjem ('90) je razmeroma mlada, tako kot je Olimpija, pri kateri je najstarejši mož Uroš Korun ('87). V kategorijo U-90 sodita še Nejc Vidmar ('89) in Matic Fink ('90).

Najstarejša igralca, rojena zunaj nekdanje Jugoslavije, prihajata iz Južne Amerike. Brazilski Slovenec Marcos Tavares je najbrž najmlajši letnik '84 v Sloveniji, a je treba verjeti uradnim zapisom. Leto dni mlajši pa je Aluminijev argentinski Slovenec Mario Lucas Horvat.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije