MUNDIAL

Najlepša hvala za vse, Löw, toda zdaj je čas, da odidete!

Nemški novinarji – tako kot Južnokorejci – po polomu neusmiljeni do elfa.
Fotografija: Nemci (na fotografiji Mario Gomez in Mats Hummels) niso skrivali razočaranja po porazu z Južno Korejo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Nemci (na fotografiji Mario Gomez in Mats Hummels) niso skrivali razočaranja po porazu z Južno Korejo. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – V Nemčiji se šok po senzacionalnem izpadu njihove nogometne reprezentance, ki se je po nepričakovanem porazu z Južno Korejo (0:2) od svetovnega prvenstva v Rusiji poslovila celo kot zadnjeuvrščena ekipa v skupini F, še ni polegel. In se zagotovo še lep čas ne bo! Nihče si pač ni mislil, da bi se lahko branilci naslova svetovnih prvakov izpred štirih let v Braziliji že včeraj popoldne, torej še pred začetkom osmine finala, vrnili domov.
Nemci (na fotografiji Mario Gomez in Mats Hummels) niso skrivali razočaranja po porazu z Južno Korejo. FOTO: Reuters
Nemci (na fotografiji Mario Gomez in Mats Hummels) niso skrivali razočaranja po porazu z Južno Korejo. FOTO: Reuters

Čeprav se je eden od najhujših polomov elfa (v domovini so ga primerjali s porazi proti NDR z 0:1 na SP leta 1974, proti Bolgariji z 1:2 v četrtfinalu SP 1994, proti rezervnemu moštvu Portugalske z 0:3 in z zgodnjim slovesom od EP 2000 ter s kvalifikacijskim spodrsljajem leta 2001 proti Angliji z 1:5 v Münchnu) nakazoval že po uvodnem porazu z Mehiko (0:1) in nadvse srečni zmagi nad Švedsko (2:1), ki je marsikoga zaslepila, so Manuel Neuer, Toni Kroos & Co., da njihovega dolgoletnega selektorja Joachima Löwa in številnih navijačev sploh ne omenjamo, vse do zadnjega verjeli, da bodo zlahka preskočili azijsko oviro in si zagotovili napredovanje.
Paulinho se je takole iztegnil za vodstvo Brazilije proti Srbiji. FOTO: Reuters
Paulinho se je takole iztegnil za vodstvo Brazilije proti Srbiji. FOTO: Reuters

A to je bil račun brez korejskih krčmarjev, ki so iz favoriziranih Nemcev, če se malce pošalimo, pripravili znameniti bulgogi (marinirano govedino na žaru).
 

Zeit: Zgodovinsko


Brez usmiljenja do njih so bili tudi novinarji. »Kaj se je ravnokar zgodilo? Nemčija je torej izgubila z Južno Korejo in izpadla. Čeprav smo previdni pri pretiravanju, navsezadnje gre pri tem le za nogomet, je to – zgodovinsko. Kaj takega se namreč nemškemu moštvu še ni zgodilo niti v najslabših in že pozabljenih časih,« so nemško reprezentanco pospremili domov pri spletni izdaji tednika Zeit. Podobno ostri so bili v drugih nemških medijih.


»Dejstvo je, da je ekipi od vsega začetka manjkalo poguma, vere in navdušenja,« so vzroke za neuspeh našteli pri Spieglu, pri dnevniku Die Welt pa so okrcali predvsem napad, ki je odpovedal na vsej črti.
Nemški selektor Joachim Löw se je upravičeno držal za glavo. FOTO: Reuters
Nemški selektor Joachim Löw se je upravičeno držal za glavo. FOTO: Reuters

V časopisu Süddeutsche je komentator ugotavljal, da je največji absurd pri nemškem izpadu ta, da se je nakazoval, a kljub temu nihče ni verjel vanj. To je po njegovem povezano tudi z aroganco v moštvu. V Focusu so s prstom pokazali na Löwa: »Najlepša hvala za vse, gospod Löw, toda zdaj je čas, da odidete! Noben nemški selektor pred njim ni imel tako stanovitne bilance, reprezentanco je igralsko dvignil na dotlej neznano raven. Po skupno 14 letih pri nemški nogometni zvezi (DFB) pa izpad v Rusiji pomeni tudi konec enega poglavja. Na žalost.«
 

Jogi: Moja krivda


Löw po neuspehu ni iskal izgovorov. »Naše razočaranje je velikansko, v slačilnici je po tekmi vladala smrtna tišina. Težko je pojasniti, zakaj nam ni uspelo, toda napredovanja si preprosto nismo zaslužili. Krivda je na prvem mestu moja. To je udarec za celotni nemški nogomet. Od leta 2006 smo bili vselej med najboljšo četverico, tokrat pa smo od nje zelo daleč, za kar se opravičujemo!« se je v imenu vseh sodelavcev in varovancev v pogovoru za nemško televizijo opravičil 58-letni trener, s katerim je – zanimivo –​ Reinhard Grindel, predsednik DFB, pred kratkim podaljšal pogodbo do leta 2022.

Ali bo Jogi dotlej dejansko vodil elf, pa je zdaj seveda zelo vprašljivo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije