MED TIGRI DOBIL SPOŠTOVANJE

Medijski zvezdnik in milijonar prihaja v Maribor

Nekdanji turški novinar Acun Ilicali je obogatel s svojim medijskim imperijem. Po nakupu Hull Cityja prihaja še v Ljudski vrt.
Fotografija: Acun Ilicali in predsednik NK Maribor Drago Cotar sta podpisala namero o skupni nogometni poti. FOTO: NK Maribor
Odpri galerijo
Acun Ilicali in predsednik NK Maribor Drago Cotar sta podpisala namero o skupni nogometni poti. FOTO: NK Maribor

V Mariboru je vse pripravljeno na prihod Acuna Ilicalija, turškega vlagatelja, ki v Ljudski vrt prihaja z obljubami o še lepši, evropski prihodnosti štajerskega ponosa. Posel je v sklepni fazi, kar sta Ilicali in NK Maribor potrdila tudi s podpisano namero o skupni nogometni prihodnosti. Ilicali se je v soboto na večnem derbiju prepričal, da ga na Štajerskem čaka podpora navijačev, turškega medijskega mogotca, čigar premoženje ocenjujejo na več kot 100 milijonov evrov, pa čaka jasna naloga. Privrženci vijoličnih že vedo, kako svetle so luči lige prvakov, s svežim kapitalom bodo apetiti hitro narasli.

Sodelavci turškega poslovneža so že nekaj dni v Mariboru, kjer urejajo številne podrobnosti vstopa Ilicalija v delovanje in poslovanje NK Maribor. Posel je tik pred sklenitvijo, Ilicali je bil zelo zadovoljen z videnim v sobotnem derbiju, čeprav je pospremil le prvi polčas tekme.

Acun Ilicali in predsednik NK Maribor Drago Cotar sta podpisala namero o skupni nogometni poti. FOTO: NK Maribor
Acun Ilicali in predsednik NK Maribor Drago Cotar sta podpisala namero o skupni nogometni poti. FOTO: NK Maribor

»Navdušen sem bil nad neverjetnim ozračjem, neskončno podporo in navdušenjem navijačev nad svojo ekipo. Veselim se, da začenjam svojo pot s tako dobro vodenim klubom. To je bila zame prva tekma v Ljudskem vrtu, ki je moje navdušenje le še povečala,« je ob javni oznanitvi sodelovanja povedal 54-letni Ilicali.

Kdo je torej turški poslovnež in s kakšno popotnico prihaja v Maribor? Kariero je začel kot športni novinar, povzpel se je do mesta voditelja športnih in resničnostnih šovov, nato pa je leta 2006 ustanovil svoje podjetje Acun Medya in pokazal izjemno poslovno žilico. Odkupil je licence za resničnostne šove svetovnega formata, kot so Survivor, The Voice, MasterChef in jih pripeljal na turški trg, ki jih je pričakal z odprtimi rokami. Ilicali je v večini oddaj še naprej opravljal vlogo voditelja, zato se ga je oprijel vzdevek »turški Simon Cowell«. Ali, če hočete, turški Lado Bizovičar. Ilicalijevo premoženje je raslo, ustanovil je dve televizijski postaji in jima dodal prvo turško platformo s pretočnimi vsebinami, zadetek v polno je bila ideja za Exatlon, franšizno oddajo so lahko spremljali tudi slovenski gledalci z Juretom Koširjem v vlogi voditelja.

Navdušilo ga je vzdušje v Ljudskem vrtu. FOTO: Jože Suhadolnik
Navdušilo ga je vzdušje v Ljudskem vrtu. FOTO: Jože Suhadolnik

Med tigri dobil spoštovanje

Premoženje 54-letnika je danes ocenjeno na več kot 100 milijonov dolarjev, kar je Ilicaliju omogočilo, da svojo strast do nogometne igre dvigne na novo raven. Najprej je poizkusil na nizozemskem s Fortuno Sittard, a se je hitro umaknil, januarja 2022 pa se mu je ponudila priložnost za nakup angleškega drugoligaša Hull Cityja. Ilicali je za tigre, pri katerih je močan pečat pustil kapetan južnoafriške generacije Robert Koren, odštel dobrih 30 milijonov evrov, v dveh sezonah jih je dvignil z dna lestvice na trenutno 7. mesto. Ilicali ne skriva ambicij po vrnitvi Hulla v elitno angleško nogometno druščino, navijači pa pri turškem poslovnežu cenijo poznavanje lokalnega okolja.

Po poročanju turških medijev je Ilicali več kot pol leta iskal novo evropsko tarčo in zaradi urejenosti nogometnega okolja izbral Slovenijo. Kaj si lahko obetajo navijači? Ilicali je večkrat poudaril, da ne bo za vsako ceno lovil Evrope že v prvi sezoni v Mariboru, zgraditi želi stabilno nogometno zgodbo v družinskem ozračju. Tako v Fortuno kot v Hull je pripeljal nekaj okrepitev iz turške lige, ki jo najbolje pozna, tudi Mariborčani si lahko obetajo katerega od nogometašev, ki pri tigrih iz Yorkshira ne dobiva dovolj priložnosti.

Prvi »sladkorček« je Ilicali vijolični armadi ponudil, še preden je lastniški vstop v NK Maribor izpeljal do konca. Turek ne skriva navdušenja nad Miho Zajcem, želel ga je pripeljati že v Hull, a se je občasni slovenski reprezentant odločil, da ostane v Istanbulu. Bo bolj uspešen v Mariboru? Pustimo času čas, zagotovo pa bi bil Zajc za slovensko ligo odmevna okrepitev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije