KOMBINACIJA

Marušo čakata denarna kazen in slabša startna številka

Michelle Gisin prva švicarska olimpijska prvakinja v alpski kombinaciji. Ana Bucik enajsta, Maruša Ferk po petem mestu v smuku odstopila v slalomu.
Fotografija: Maruša Ferk je takole včeraj zajahala količek in zapravila vrhunsko uvrstitev v alpski kombinaciji. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Maruša Ferk je takole včeraj zajahala količek in zapravila vrhunsko uvrstitev v alpski kombinaciji. FOTO: Reuters

JEONGSEON – Michelle Gisin, mlajša sestra Dominique Gisin, ki si je pred štirimi leti v Sočiju naslov olimpijske prvakinje v smuku delila s Tino Maze, se je včeraj kot prva Švicarka na OI okitila z zlato kolajno v alpski kombinaciji. Potem ko je bila 24-letnica iz Engelberga po smuku še tretja, pri čemer je za vodilno Američanko Lindsey Vonn zaostajala za 0,77 sekunde, je v slalomu prekosila samo sebe in se s četrtim dosežkom zavihtela na vrh. »Potrebovala bom nekaj dni, preden bom dojela, kaj mi je uspelo. V slalom sem vložila svoje celotno srce. Da se mi je posrečil tako dobro, je neverjetno. To je bil slalom mojega življenja!« je od silne sreče kar žarela Michelle Gisin, ki je za 0,97 sekunde ugnala drugouvrščeno ameriško zvezdnico Mikaelo Shiffrin, medtem ko je bronasta Švicarka Wendy Holdener za rojakinjo zaostala za 1,44 sekunde. Vonnova je v slalomu odstopila, Maruško Ferk, po prvem polčasu še na visokem petem mestu, pa so diskvalificirali, potem ko je v slalomu zajahala količek. Tako je zapravila lepo priložnost za odmevno uvrstitev. »Smučko mi je na tem agresivnem snegu prehitro potegnilo stran, zaradi česar sem zajahala količek, čeprav na začetku nisem bila povsem prepričana, ali sem ga res ali ne. Tudi na treningih se mi je namreč že zgodilo, da mi je nogo čudno raztegnilo, pa nisem šla čez količek, kakor smo se lahko prepričali po ogledu posnetka,« je zaupala 29-letna smučarka z Blejske Dobrave, ki bo, ker je po napaki nadaljevala nastop, najverjetneje prejela denarno kazen, grozi pa ji tudi slabša startna številka na naslednji tekmi. Njeno razočaranje je bilo toliko večje, saj je prepričana, da bi lahko z izvrstnim slalomom segla celo po eni od kolajn.

Pokazala, da je neustrašna


»Škoda, morda bom šele proti večeru začela dojemati, kako veliko priložnost sem zapravila. S smukom sem namreč opravila res super. Po zadnjem treningu mi je trener rekel, da ga na tekmi presmučam še sekundo hitreje, pa bo že zelo dobro. Nisem bila prepričana, ali lahko svoj čas izboljšam za toliko, a sem nato pokazala, da sem neustrašna in da sem tega tudi sposobna. A je treba seveda priti uspešno do cilja na obeh progah, tokrat mi je uspela le ena,« je Ferkova obžalovala zamujeno priložnost. Od obeh slovenskih smučark na startu je tekmo končala le Ana Bucik, ki se je s 15. mesta po smuku povzpela na 11. »V smuku sem bila zelo dobro na poti, do četrtega vmesnega časa sem bila še osma, nakar sem naredila napako, ki me je stala kakšno sekundo. A sem prvič doslej v tej disciplini tvegala, kar je bilo zame nekaj novega, zato si nimam česa očitati,« je presodila 24-letna Goričanka in priznala, da bi lahko na slalomski progi smučala bolje, vendar ne toliko, da bi lahko prišla do stopničk, saj proga tega ni dovoljevala. »Brez napake v smuku bi bilo vse skupaj videti drugače, kajti v slalomu ni bilo mogoče nadomestiti dobrih treh sekund za smukačicami. Z dobrim nastopom bi lahko prišla nekje do osmega mesta, dosti višje pa po mojem ne,« je ocenila Bucikova, ki je bila zadovoljna z uvrstitvijo. »To je moj drugi najboljši rezultat v kombinaciji, vem pa, da so se po mojem tretjem mestu v Lenzerheideju vsem povečala pričakovanja, čeprav sem opozarjala, da ga bo težko ponoviti. Bom pa delala na tem, da bi ga čim prej,« je še dejala svetlolasa Primorka in zaupala, da v zadnjih dneh zaradi bolezni ni mogla vaditi, kot si je zamislila. Bo pa stisnila zobe za čim boljši nastop na jutrišnji ekipni preizkušnji in potem počivala na letalu med vrnitvijo proti domu, ki se je še toliko bolj veseli zaradi domače pašte. Kakor avstrijski zvezdnik Marcel Hirscher ima namreč tudi sama riža že vrh glave.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije