ROKOMET

Krim z 1,5 milijona € nad Györovih sedem

Ljubljanske rokometašice v ligi prvakinj pričakujejo sanjsko ekipo. Madžarski klub z zvezdnicami poganja nemški avtomobilski denar.
Fotografija: Na tekmo med Krimom in Györom bo znova prišlo nekaj stotnij madžarskih navijačev. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Na tekmo med Krimom in Györom bo znova prišlo nekaj stotnij madžarskih navijačev. FOTO: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Rokometašice Krima Mercator so se iz skupinskega dela lige prvakinj že uvrstile v nadaljevanje elitnega tekmovanja, za proslavo dosežka pa jutri v 5. krogu tekmovanja na Kodeljevem ob 15. uri gostujejo kar štirikratne evropske klubske prvakinje iz Györija Audi ETO KC. Ne pozabimo, tudi Krim je dvakratni prvak stare celine, a to je bilo v letih 2001 in 2003, madžarska ekipa pa je bila osvajalec lige prvakinj tudi v zadnjih dveh sezonah.
Na tekmo med Krimom in Györom bo znova prišlo nekaj stotnij madžarskih navijačev. FOTO: Uroš Hočevar
Na tekmo med Krimom in Györom bo znova prišlo nekaj stotnij madžarskih navijačev. FOTO: Uroš Hočevar

»Vemo, kaj Györ pomeni v Evropi, vselej nas je premagal z visoko razliko. Dvakrat za 17 golov, enkrat za devet, menim, da bi bil tokrat vsak poraz pod sedmimi goli razlike znosen. Gre za več kot zvezdniško zasedbo, v kateri tako rekoč ni madžarskih igralk, glavno vlogo igrajo Skandinavke. Zunanja vrsta že nekaj let igra najlepši rokomet, vratarski trio pa je med najboljšimi na svetu,« ocenjuje trener Krima Uroš Bregar.

Ta ima veliko težav s poškodbami igralk. Alja Koren in Nataša Ljepoja okrevata po operacijah, za najtežje napore še nista nared Amra Pandžič in francoska okrepitev Marie-Paule Gnabouyou. V tednu pred tekmo proti Györu imata težave še Tamara Mavsar s koleni in Hana Vučko z gležnjem. Poleg tega je klub zapustila Aneja Beganović, tako da ima Bregar na voljo le eno krožno napadalko.

»Najbrž bomo pripeljali še katero igralko, verjetno iz slovenskih klubov. A večjih okrepitev vendarle ne načrtujemo oziroma jih ne potrebujemo. Glavni cilj smo izpolnili, uvrstili smo se v drugi del lige prvakinj, v katerem pa bomo igrali proti ekipam z ogromnimi proračuni, trikrat ali štirikrat večjim od našega. Če bi imeli kapaciteto za evropskega prvaka, bi se okrepili, tako pa se kaj bistveno ne bomo,« se Bregar zaveda, da v drugem delu lige prvakinj krimovke kakšne vidnejše vloge ne bodo igrale.
 

Zasebno letalo


Veliko več je seveda razumljivo, ko se omenita klubska proračuna Krima Mercator in Györa. Ljubljanski klub ima 1,5 milijona evrov, od tega je za najboljšo ekipo namenjeno nekaj pod milijončkom. Madžarski klub, katerega glavni pokrovitelj je nemški izdelovalec avtomobilov Audi, v Györu ima tudi tovarno, pa ima na voljo, vsaj takšen je javni podatek, sedem milijonov evrov. Zato je razumljivo, da se razvajene zvezdnice na gostovanja vozijo z zasebnim letalom, je pa resnično iz leta v leto to vse manj ekipa z madžarsko oznako udarnih igralk.

Zdaj jih je v prvi ekipi sicer osem, poleg njih je tu še pet Norvežank ter po ena Danka, Francozinja, Čehinja, Brazilka in Nizozemka. Vse so prave mojstrice rokometne igre, torej gre za sanjsko ekipo, zaradi skandinavske nravi pa je tudi zelo malo tveganja, da bi ekipa v kakšnem delu naporne sezone zapadla v psihološko krizo oziroma manko rezultatov.

V letošnji sezoni ima Györi Audi ETO KC tudi novega trenerja, Španca Ambrosa Martina je zamenjal Madžar Gabor Danyi. Torej, na Kodeljevem bo šlo za obračun med klubskima in igralskima Davidom in Goljatom, se bo pa zagotovo videlo veliko potez, ki bodo olepšale repertoar ženskega rokometa. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije