KOŠARKA

Konec spora za 14 centov?

KZS je lani znižala potne stroške sodnikom, zato so ti stavkali. Po letu dni sta na pomolu rešitev in dogovor klubov in arbitrov.
Fotografija: Sodniki so servis, ki zahteva svoje pravice. Kaj in koliko, pa je odvisno od klubov. FOTO: Kzs.si
Odpri galerijo
Sodniki so servis, ki zahteva svoje pravice. Kaj in koliko, pa je odvisno od klubov. FOTO: Kzs.si

LJUBLJANA – Evropska košarkarska klubska tekmovanja in regionalne lige gredo h koncu, sinoči se je s slovenskim finalom sklenila premierna izvedba drugega kakovostnega razreda regionalne lige ABA. Tudi zato bodo imeli najboljši slovenski sodniki več časa, da sodijo tekme doma. Če bodo seveda delegirani. To pa bo v dobršni meri odvisno od človeka za delegiranje na Košarkarski zvezi Slovenije. Spor med sodniki, klubi in košarkarsko zvezo še ni dobil epiloga, vse vpletene strani pa so si zadale za skrajni datum rešitve 30. april. Zaplet ima začetek v lanskem juniju, ko je bil na izvršnem odboru KZS sprejet sklep o višini sodniških stroškov. Ta je med drugim določal znižanje višine potnih stroškov za poti sodnikov na tekme pod okriljem KZS, namesto 32 centov bi za kilometer prevoza dobili 18 centov. Sodniško organizacijo je to zmotilo, a je bila na seji legalno in legitimno preglasovana. Potem so sodniki pisali dopise in pozivali vodstvo KZS k pogovoru, a se to ni zgodilo. Na zvezi so imeli delovno in uspešno poletje z reprezentancami, dialog s sodniki so začeli septembra. Sodnike je to prizadelo in v obrambi svojih pravic so šli korak dlje in začeli kolektivno stavko, ki je vzela skoraj mesec sezone. Vmes se je združenje prvoligašev celo domenilo s sodniki, a je ta posamična akcija razjezila vodstvo krovne zveze. Spor se je vrnil na začetek.


Predsednik KZS Matej Erjavec je skupaj z generalnim sekretarjem celo napovedal odstop, če se razmere ne uredijo. Pa so se nekako oziroma se je zakopala bojna sekira. Vse strani so se povlekle pol koraka nazaj, rešitev pa prestavile na, kako simbolično, predvečer meseca ljubezni, 30. april. Pred tedni so se začeli pogovori. Kot smo izvedeli, so svoj predlog predstavili sodniki (ki so vmes ostali brez dveh šefov), ti so predvideli pavšalno zvišanje tarif pri mlajših selekcijah in delno znižanje pri članih. V teh dneh združenja pripravljajo izračune, da vidijo v številkah, kaj to pomeni za klubske proračune. Po nekaterih podatkih naj bi prvoligaši in drugoligaši kmalu sklenili dogovor s sodniki, svoje pa bodo morali povedati še klubi ženske ter tretje in četrte lige. Če se slednja tri združenja ne izjasnijo, bodo morali dogovore s sodniki sklepati posamično. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije