BOKS

Komaj čaka, da začne novo poglavje

Ljubljanski boksar Andrej Baković jutri prvič v poklicnem ringu Ker tekmeca iz BiH ne pozna, ne ve, kaj ga čaka na Ptuju
Fotografija: Andrej Baković (desno) verjame vase, vendar nikogar ne podcenjuje. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Andrej Baković (desno) verjame vase, vendar nikogar ne podcenjuje. FOTO: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Izvrstni ljubljanski boksar Andrej Baković, ki se lahko kot edini Slovenec pohvali, da je v tem olimpijskem borilnem športu premagal dva tekmeca na evropskih prvenstvih, že nestrpno odšteva zadnje ure, ki ga ločijo od ognjenega krsta v poklicnem ringu. Doživel ga bo na jutrišnji 37. Zlati rokavici v športni dvorani ptujske gimnazije, v kateri se bo v svojem premiernem profesionalnem dvoboju v supervelterski kategoriji (do 69,85 kg) udaril z Mirsadom Husićem iz BiH. »Ker nisem dobil nobenega posnetka o tekmecu, ne vem, kaj me čaka. Zato bom v prvi rundi najprej preveril, kaj nasprotnik zna, nakar se bom prilagodil njegovemu slogu borbe,« je poudaril 27-letni Šiškar, za katerega je trener Slobodan Anđelić dejal, da je v vrhunski formi in da bo stoodstotno zmagal. Toda sam o tem, da bo ring zagotovo zapustil dvignjenih rok, noče govoriti. »Čeprav verjamem vase, nikogar ne podcenjujem. Poleg tega veste, kako je v boksu: že en udarec lahko postavi vse na glavo,« je pojasnil sedemkratni državni prvak, ki je večino treningov s klubskimi kolegi opravil v prostorih BK Tivoli. V glavnem je spariral z Markom Makovcem, Jako Martinčičem in obetavnim Hrvatom Luko Pupkom, ki je v svojo korist odločil vseh enajst dosedanjih profesionalnih obračunov, čez dva meseca pa naj bi se že boril za naslov mladinskega svetovnega prvaka po različici WBC. »Počutim se zelo dobro pripravljenega in komaj že čakam, da začnem novo poglavje na svoji športni poti,« je še povedal Baković, ki bo nastopil v zadnjem dvoboju Zlate rokavice (prireditev se bo začela ob 18. uri), na kateri se bodo pred njim s tekmeci iz BiH in Hrvaške v olimpijskem boksu pomerili Maša Rebernik, Lovro Čondič, Alen Kralj, Denis Lazar, Leon Lovrec in Miha Vindiš.

Ema Kozin še za pas WIBA

Že drevi pa se bo v ring povzpela Ema Kozin, ki bo v Banjaluki proti Madžarki Dori Tollar branila naslov svetovne prvakinje v srednji kategoriji (do 72,574 kg) združenja WBF, temu pasu pa bo poskušala dodati še lovoriko ameriške zveze WIBA. »To je ena glavnih ženskih boksarskih organizacij, v primeru uspeha, o katerem ne dvomim, pa bi se na njeni lestvici povzpela na prvo mesto – še pred nemško zvezdnico Christino Hammer,« je zaupala Kozinova, ponosna, ker je na glasovanju Društva športnih novinarjev Slovenije za najboljšo športnico iztekajočega se leta zasedla visoko peto mesto. »To je lepo priznanje za Emo in (ženski) boks pri nas,« je bil prijetno presenečen tudi njen trener Rudolf Pavlin in glede današnjega dvoboja pripomnil, da je Tollarjeva, ki je edini dosedanji profesionalni obračun pred mesecem dobila s tehničnim nokavtom, skoraj čista neznanka. »Od madžarskih kolegov sem izvedel le, da ima 45 amaterskih dvobojev in da je stara 22 let,« je razkril Pavlin, ki je za svojo varovanko dejal, da je pripravljena brutalno, zato bi si upal dati roko v ogenj, da bo 19-letnica iz Šmartnega ob Savi slavila še 13. zaporedno zmago.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije