Kekovi v zraku 18.000 km?

Amsterdam gosti evropski nogometni vrh. Slovenija pričakuje tekmece v ligi narodov.
Fotografija:
Odpri galerijo

Današnji dan v Amsterdamu je mogoče razdeliti na dva dela: na 44. rednem letnem zasedanju kongresa Evropske nogometne zveze bodo dopoldne potrdili rekordne prihodke Uefe v poslovnem letu 2019/20, od katerih bodo imeli veliko tudi slovenska zveza in klubi izpod dežnika krovne evropske hiše. Popoldne bo žel pozornost žreb, ki bo določil nadaljnjo pot reprezentance, ki jo vodi selektor Matjaž Kek.

V nizozemski metropoli se bo zbral celotni vrh evropskega nogometa, ki letno ustvari približno 30 milijard evrov prihodkov. Včeraj je zasedal izvršni odbor Uefe pod vodstvom Aleksandra Čeferina. Uefa bo danes potrdila rekordne prihodke v sezoni 2019/20, ob tem bo Čeferin razkril načrtovane prihodke za poslovno leto 2020/21, ki bodo višji od zadnjih, ki ne vsebujejo učinkov evropskega prvenstva. Krovna evropska nogometna hiša bo prvič doslej presegla pet milijard evrov letnih prihodkov.

Včeraj so poleteli proti Beneluksu predsednik NZS Radenko Mijatović, generalni sekretar Martin Koželj in podpredsednik Danilo Kacijan, danes se jim bosta pridružila selektor Matjaž Kek in predstavnik za medije Matjaž Krajnik. V Amsterdamu se bodo zbrali tudi selektorji domala vseh 55 evropskih reprezentanc, tudi Kek bo pričakoval razplet žreba lige narodov, ki jo bodo igrali septembra, oktobra in novembra letos po dvokrožnem sistemu, torej bo vsaka ekipa odigrala – kot lani – po šest tekem.

Možni tekmeci Slovenije v drugi izvedbi lige narodov so znani, med njimi ne morejo biti Estonija, Litva in Luksemburg. Kek ne bo obiskal Baltika, mu pa grozijo še daljša in logistično zahtevnejša potovanja. Iz bobna 1 se mu nasmiha Gruzija, iz bobna 2 Ciper, v zadnjem bobnu celo trije: Armenija, Azerbajdžan in Kazahstan.
 

Veliko izzivov


»Saj veste, da ne razmišljam o tekmecih. Letos nas čaka veliko pomembnih izzivov, najprej marčevski in junijski termin Fifa, v katerem želim dobiti čim več podatkov s tekem proti močnim ekipam, kakršne imajo Turčija, Albanija in Portugalska, saj lahko te pokažejo morebitne pomanjkljivosti. Če bi bilo mogoče, bi igral tekmi čim pozneje v tednu zbora, kot denimo ta mesec, ko je šlo za soboto in torek. Tako lahko opraviš dovolj kakovostnih treningov in hkrati preizkusiš več reprezentantov,« je ocenil Kek.

Kljub vsemu si najbrž nihče ne želi skupine, v kateri bi morali Slovenci septembra, oktobra in novembra igrati, denimo, z Gruzijo, s Ciprom in Kazahstanom, saj bi zgolj v treh gostovanjih preleteli približno 18.000 km! Približno 2000 km do Nikozije, še petsto več do Tbilisija in med 4500 in 5000 do enega od kazahstanskih mest. Logistično manj zahtevna bi bila, denimo, skupina Črna gora, Kosovo, Slovenija in Moldavija. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije