NOGOMET

Kdo še verjame v svetlo prihodnost Olimpije?

Nogometni zmaji so v nasprotju z Mariborom zmagali na startu DP, a so polni skrbi. Še vedno ni sklenjen posel med Mandarićem in Nardinom o prevzemu kluba.
Fotografija: Morda so navijači Olimpije v nedeljo spremljali enega zadnjih trenutkov veselja v zmajevem gnezdu, nad tem se zgrinjajo črni oblaki. Foto: Jure Eržen
Odpri galerijo
Morda so navijači Olimpije v nedeljo spremljali enega zadnjih trenutkov veselja v zmajevem gnezdu, nad tem se zgrinjajo črni oblaki. Foto: Jure Eržen

LJUBLJANA – Ne glede na dopustniško obdobje je bil prvi krog državnega prvenstva nogometašev spodbudno vznemirljiv, kar bi lahko napovedovalo zanimivo sezono v elitni druščini slovenskega klubskega nogometa. Posebno odmevata poraz Maribora v Ljudskem vrtu proti kranjskemu Triglavu in užaljena aroganca vijoličnega tabora do javnosti.
Milan Mandarić nima več na voljo lastnega denarja za vlaganje v Olimpijo, kot Sahara vode čaka na nakazilo Gabrieleja Nardina. Foto: Blaž Samec
Milan Mandarić nima več na voljo lastnega denarja za vlaganje v Olimpijo, kot Sahara vode čaka na nakazilo Gabrieleja Nardina. Foto: Blaž Samec

Na novinarsko konferenco po tekmi, kjer je udeležba sicer obvezna, iz vrst prvakov niso poslali nikogar, niti pomočnika trenerja Darka Milaniča Saša Gajserja, saj so jih tako hudo razkačile domnevne sodniške napake Dejana Balažiča v njihovo škodo. Ni prvič in verjetno niti ne zadnjič, se pa še nikoli prej ni zgodilo, da bi pod Kalvarijo že na začetku sezone odprli fronto s sodniško organizacijo in posledično tudi Nogometno zvezo Slovenije (NZS).

To najzvestejši privrženci vijoličnih z napisi na transparentih še naprej označujejo za mafijo, zato bo po analizi disciplinskega sodnika krovne organizacije spet romalo okrepljeno kazensko nakazilo na račun NZS. Če kaj, potem v mestu ob Dravi pod taktirko glavnega ideologa, športnega direktorja Zlatka Zahovića, znajo odlično mobilizirati vse v klubu in okrog tega, njihovo načelo pa je: »Mi proti vsem oziroma vsi proti nam.«

Ne glede na spodrsljaj v obračunu z gorenjskimi orli lahko Mariborčani mirno pričakujejo jutrišnji povratni dvoboj (20.15) z islandskim Valurjem v prvem krogu kvalifikacij za ligo prvakov. Prednost 3:0 iz prve tekme v gosteh ob pravšnjem pristopu in podpori s tribun zagotavlja mirno napredovanje v drugi krog, kjer bo nasprotnik švedski AIK ali armenski Ararat, ki je prvo tekmo doma dobil z 2:1.
 

Nardin igra svojo igro


Medtem ko je Maribor prejel vendarle zgolj rezultatsko prasko, je Olimpija mirno prestala uvod v DP z zmago (2:0) pri mestnem sosedu Bravu. Toda bolj kot prvi trojček prvenstvenih točk zmaje skrbi domači poraz v prvi tekmi prvega kroga kvalifikacij z latvijskim Rigasom (2:3), v četrtek pa jih čaka gostovanje na severu in poskus preobrata.

Trener zeleno-belih Safet Hadžić je po všečni tekmi z Bravom z razlogom govoril o tragičnem porazu proti Rigasu, saj to po svoje predstavlja velik delež črnih oblakov, ki so se zgrnili nad pokalnim prvakom. Že tedne namreč traja saga o prevzemu kluba, toda sedanji šef Milan Mandarić do včeraj popoldne še ni prejel nakazila italijanskega poslovneža Gabrieleja Nardina. Ta je sicer v nedeljo spremljal tekmo v Spodnji Šiški, z njim je bil njegov svetovalec Alfred Jermaniš.

Takoj po sodnikovem zadnjem žvižgu je Mandarić urno zapustil stadion, kar kaže, da sta z Nardinom daleč od sklenjenega posla. Italijan je menda celo napovedal, da bo ta teden nakazal celotni znesek, o katerem sta se dogovorila z MM; to je šest milijonov evrov. Z vsakim novim dnem malokdo verjame, da se bo to res zgodilo. Na primer, da Nardin čaka na četrtkov razplet Olimpijine tekme z Rigasom.

Konec evropskega tekmovanja bi za Ljubljančane pomenil velik izpad prihodkov od Evropske nogometne zveze, ob tem se ne bi dvignila cena igralcev, ki so namenjeni za prestop – prodajo, vse to pa bi napovedovalo poslovanje v rdečih številkah. Včeraj je bil v Olimpiji plačilni dan, a ne bi si upali zatrditi, da so se zneski na računih igralcev povečali.


No, glede na spodobne pogodbe ne bodo nemudoma pristali na beraški palici, imajo pa tehtne razloge za skrb, kam bo šla Olimpija z Mandarićem ali Nardinom ter kakšna bo njihova usoda v klubu, polnem negotovosti. Zato je na mestu vprašanje, kdo še sploh verjame v svetlo prihodnost Olimpije. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije