STROKOVNJAK

Islandija s slovensko pomočjo s kapetanom na SP

Tomi Jagarinec je na kliniki v katarski Dohi bdel nad rehabilitacijo Arona Gunnarssona. Trener Dejana Zavca je v Perzijskem zalivu že sedem let.
Fotografija: Tomi Jagarinec in kapetan Islandije Aron Gunnarsson. FOTO: osebni arhiv T. J.
Odpri galerijo
Tomi Jagarinec in kapetan Islandije Aron Gunnarsson. FOTO: osebni arhiv T. J.

DOHA – Danes se nogometno svetovno prvenstvo v Rusiji začenja tudi za njegovo božanstvo Lionela Messija in Argentince ter Islandijo (najmanjšo udeleženko SP), ki je tudi na tem tekmovanju kandidatka za najbolj simpatično ekipo! Skandinavci lahko računajo tudi na 29-letnega kapetana Arona Gunnarssona, ki je imel precej zdravstvenih težav. Da je lahko nastopil, gredo velike zasluge športni kliniki Aspetar v katarski Dohi, kjer skupina svetovnih strokovnjakov zagotavlja najboljše storitve na svetu. Športniki okrevajo naglo in uspešno, tja se zgrinjajo z vseh koncev in krajev. Nad okrevanjem Islandca, kapetana reprezentance, je od junija 2012 bdel tudi naš strokovnjak Tomi Jagarinec.

Vrhunska oskrba

Njegovo delo in profesionalnost so v minulem letu opazili tudi na svetovno znani kliniki Aspetar, kjer deluje vrhunski ortoped dr. Boris Poberaj. Tam so zbrani strokovnjaki, ki zagotavljajo vrhunske celostne storitve na področju rehabilitacije in okrevanja.
»Imel sem to srečo in čast, da sem bil eden od dveh kondicijskih trenerjev, ki je bil povabljen v ta program, ki obsega celostno skrb in tretma za športnika od jutra do večera,« pove Jagarinec. Islandski nogometaš, tudi član angleškega ligaša Cardiff Cityja, je imel težave s kolenom (operiran je bil konec aprila letos) in gležnjem, rehabilitacija v Katarju pa je bila njegova zadnja možnost, da ujame vlak za Rusijo. Ekipa in Tomi, ki je bil tokrat nadzornik ter koordinator procesov pri njegovi oskrbi, sta poskrbela, da je Gunnarsson po dveh tednih tekel, danes pa naj bi igral in popeljal svoje ljudstvo v boj z Messijem in ekipo! Brez pomoči in vadbe v Katarju to ne bi bilo mogoče. Jagi je ponosen, ker jim je uspelo, Aron pa ni skrival navdušenja!

Odbojka in nogomet

V športnih krogih je Tomi znan kot osebni trener Dejana Zavca. A je še več. Že sedmo leto deluje v Katarju. Sprva je bil kondicijski trener odbojkarjev, zadnja štiri leta pa bdi nad nogometaši. V Katarju se pospešeno pripravljajo na svetovno prvenstvo v nogometu 2022, zato ničesar ne prepuščajo naključju. Ne preseneča podatek, da ima vsak klub v prvi in drugi katarski ligi svojega kondicijskega trenerja, ki bdi nad mladimi igralci.

Vsi kondicijski trenerji, kar 25 jih je iz tujine, delajo po isti metodi. »Treningi potekajo po zadnjih najvišjih standardih, nenehno se izobražujemo. Pristop je multidisciplinaren, prisotni so zdravniki in fizioterapevti. Vse v želji, da se vsem talentom omogoči vrhunski razvoj. Smo del velike strukture, naše nogometne akademije, ki zbira najboljše mlade igralce za nacionalno selekcijo,« sogovornik opiše del tega, kar se dogaja v Aspire Zone, znani tudi po imenu Športno mesto Doha in kjer se na 2500 kvadratnih kilometrih razprostirajo športni kompleksi, stadion in dvorane.

50 v senci

Sicer pa 38-letni Jagarinec nadaljuje študij, v Londonu prav te dni opravlja izpite za magisterij kondicijskega treniranja. Vesel je, da se tudi prek dela na kliniki vrača na člansko raven športa, ki mu, prizna, prinaša dodatni izziv.

»Vse je podrejeno temu, za nogomet pa so odgovorne nogometne nacije; predvsem dajejo veljavo Špancem in Angležem,« potrdi, da so Katarci vsak dan bližje svetovnemu prvenstvu, temu primerna bo tudi bogata infrastruktura. Namenov in ciljev ne more ustaviti niti blokada sosed, ki so prišle pred letom navzkriž s Katarjem, državo, ki bo najmanjša, ki bo kdaj gostila SP. Po sedmih letih je Tomi tam postal staroselec, življenja s klimo in 50 stopinjami v senci pa se je navadil. Zaveda se, da je izkoristil poklicno priložnost, z nič manjšim veseljem pa ne izkoristi časa, ko se za dva meseca na leto vrne v domačo Slovenijo, v ta raj pod Alpami.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije