NOGOMET

Iračani so v Katancu našli šefa s trdo roko

Srečko Katanec bo konec tedna postal selektor nogometašev Iraka. Glavni cilj vodstva levov iz Mezopotamije je uvrstitev na SP 2022 v Katarju.
Fotografija: Srečko Katanec bo kot selektor vodil še četrto reprezentanco v svoji trenerski karieri. Foto: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Srečko Katanec bo kot selektor vodil še četrto reprezentanco v svoji trenerski karieri. Foto: Jože Suhadolnik, Delo

LJUBLJANA –Srečko Katanec je spet v igri! Potem ko se je oktobra še drugič v svoji trenerski karieri poslovil od selektorskega stolčka reprezentance Slovenije, ker se mu ni uspelo uvrstiti na letošnje svetovno prvenstvo v Rusiji, je deset mesecev pozneje že našel novo službo. Po informacijah predstavnikov nogometne zveze Iraka je podpisal predpogodbo, v kateri piše, da bo na čelu iraške reprezentance vsaj naslednja tri leta. Glavni cilj naj bi bila uvrstitev Iraka na svetovno prvenstvo 2022 v Katarju.

Katanec, ki bo v novi vlogi nasledil iraškega strokovnjaka Basima Qasima, se bo izbrani vrsti pridružil po koncu muslimanskega praznika kurban bajrama, ko naj bi 27. avgusta v Bagdadu podpisali uradno pogodbo. Krst na klopi iraške reprezentance naj bi 55-letni Ljubljančan po vesteh iz Azije opravil 10. septembra na prijateljski tekmi proti Kuvajtu. Prvo veliko tekmovanje ga čaka že januarja, ko bo v Združenih arabskih emiratih na sporedu azijsko prvenstvo. Irak bo igral v predtekmovalni skupini D, v kateri so še Iran, Vietnam in Jemen. Irak je osvojil svoj edini naslov azijskega prvaka leta 2007, sicer pa je od leta 1996 na vsakem turnirju prišel vsaj v četrtfinale. Zdaj levi iz Mezopotamije ne bodo pod pritiskom pretiranih pričakovanj glede najvišjih mest, saj bo Katanec v prvi vrsti selekcioniral in pripravljal moštvo za kvalifikacije za SP 2022. Doslej so Iračani le enkrat igrali na mundialu; leta 1986 so v Mehiki v predtekmovanju izgubili s Paragvajem (0:1), Belgijo (1:2) in Mehiko (0:1).



Po pisanju iraškega športnega novinarja Hassanina Mubarka za specializirani nogometni portal (www.ahdaaf.me) so Iračani v Katancu prepoznali trenerja z močnim karakterjem, ki se nikoli ne ukloni, kar ga je v preteklosti spravilo tudi v spore z glavnimi zvezdniki v njegovih ekipah. Zaradi tega je prekinil službovanje na klopeh Slovenije (spor z Zlatkom Zahovićem) in Makedonije (nesporazumi z Goranom Pandevom). V iraških medijih Katanca opisujejo kot strogega asketa in vegetarijanca, ki je bolje fizično pripravljen kot nekateri igralci iz iraške lige, pa čeprav imajo le pol njegovih let. Tamkajšnji poročevalci predvidevajo, da bi lahko slovenskega strokovnjaka na klopi Iraka v slabo voljo spravile prav slabša fizična pripravljenost nekaterih igralcev in njihove prepogoste tehnične napake v igri ter tudi limitiranost krovne organizacije, ki reprezentanci še ni priskrbela stalne pripravljalne baze, poleg tega pa težko doseže dogovore za pripravljalne tekme z uglednimi svetovnimi reprezentancami. V glavnem pa pred imenovanjem Srečka Katanca za novega šefa izbrane vrste v Iraku prevladuje velik optimizem tudi zato, ker so doslej vsi tuji selektorji s tamkajšnjo zvezo podpisovali le kratkoročne pogodbe. 



Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije