NOGOMET

Infantino za VAR, Čeferin ne

Pri Mednarodni nogometni zvezi bi radi uvedli videopomoč za sodnike.
Fotografija: Predsednika Uefe in Fife Aleksander Čeferin in Gianni Infantino. Foto: Blaž Samec
Odpri galerijo
Predsednika Uefe in Fife Aleksander Čeferin in Gianni Infantino. Foto: Blaž Samec

ZÜRICH – Mednarodni odbor za nogometna pravila (Ifab) bo v Zürichu odločal, ali bo prižgal zeleno luč videotehnologiji VAR že za letošnje svetovno prvenstvo v Rusiji. Poskusno obdobje je dalo mešane rezultate, ne glede na vse pa si želi predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino tehnologijo že na mundialu. VAR (video assistant referee) služi pri razreševanju različnih spornih odločitev, ki jih spregledajo sodniki na zelenici. S pomočjo tehnologije lahko preverijo, ali je šlo za prepovedani položaj, prekršek za rdeči karton ali enajstmetrovko. Sistem so preizkušali v Nemčiji, Angliji in Italiji, rezultati pa so bili mešani.

Infantino je odločen, da bo sistem uvedel že za letošnje SP, ki bo v Rusiji junija in julija. »Moram priznati, da sem bil dve leti skeptičen. Danes pa sem prepričan, da bo to dobra stvar za nogomet,« je povedal pred enim mesecem. »V letu 2018 si ne smemo dovoliti, da vsi na stadionu in pred televizijskimi sprejemniki v nekaj minutah vidijo, ali je sodnik naredil veliko napako ali ne, in to vidijo vsi, le sodnik ne. Če lahko pomagamo sodniku, potem mu moramo,« meni prvi mož Fife. S pomočjo sistema VAR ima sodnik avdiopovezavo z uradnikom pred televizijo, ima pa tudi možnost, da si ob robu igrišča pogleda posnetek spornega trenutka. Tehnologijo je Fifa testirala že na lanskem pokalu konfederacij v Rusiji. Takrat ni šlo vse gladko, saj je kolumbijski sodnik Wilmar Roldan potreboval kar tri poskuse ogleda posnetka, da je na tekmi med Nemčijo in Kamerunom z igrišča poslal pravega igralca.
Ifab je od Fife ločen odbor, Fifa pa ima v Ifabu štiri glasove. Druge štiri glasove imajo predstavniki Anglije, Škotske, Walesa in Severne Irske, pobudnice nogometnih pravil v Veliki Britaniji. Za spremembo pravil je potrebnih šest od osmih glasov.
Dokončno odločitev o morebitni spremembi bo 15. in 16. marca odobraval svet Fife. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije