SMUČANJE

Ilka se bo vrgla dol in uživala

Štuhčeva bo danes branila naslov svetovne prvakinje iz Åreja 2019. Na treningu najhitrejši Mirjam Puchner in Lara Gut-Behrami.
Fotografija: Ilka Štuhec je včeraj naredila precej boljši vtis kot v četrtek. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Odpri galerijo
Ilka Štuhec je včeraj naredila precej boljši vtis kot v četrtek. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

Čeprav je slovenska smučarska zvezdnica Ilka Štuhec četrtkov superveleslalom v Cortini d'Ampezzo vzela zgolj kot trening, s svojo predstavo in uvrstitvijo na 25. mesto ni bila najbolj zadovoljna. Od uvodne tekme na 46. svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju je kljub vsemu pričakovala nekoliko več.

»Premalo sem si zaupala in premalo napadala,« je bila samokritična 30-letna Mariborčanka, ki je za švicarsko zmagovalko Laro Gut-Behrami zaostala za skoraj tri sekunde. (+ 2,86). Na malce posebno postavitev se ni izgovarjala, češ da je bila za vse enaka. Toda iz tekme je vendarle povlekla pozitiven zaključek. »Spoznala sem progo, videla, kakšna je letos, tako da mi bo zdaj verjetno malo lažje,« je še dejala po superveleslalomu. In res; že pičlih 24 ur pozneje je na uradnem treningu za današnji smuk, ki se bo začel ob 11. uri, pokazala povsem drugačen obraz.


Na prvem krajšem, ki je minil v času današnje tekme, je slovenska šampionka z zaostankom 1,15 sekunde za najhitrejšo Avstrijko Mirjam Puchner (1:08,26) pristala na osmem mestu, če pa bi iz semaforja rezultatov izbrisali drugouvrščeno Avstrijko Tamaro Tippler (+ 0,54), petouvrščeno Švicarko Michelle Gisin (+ 0,92) in šestouvrščeno Italijanko Francesco Maraglia (+ 0,97), ki so zgrešile vratca, pa bi bila Ilka celo peta.
 

Nov dan, nova priložnost


Na drugem zgodnjepopoldanskem treningu je Štuhčeva, ki bo danes lovila tretji zaporedni naslov svetovne prvakinje v smuku po St. Moritzu 2017 in Åreju 2019, še bolj približala vrhu. Imela je šesti dosežek, od vodilne Gut-Behramijeve, ki je resda zadnje metre presmučala stoje, pa jo je ločilo znosnih 49 stotink. Za drugouvrščeno Tipplerjevo je zaostala za tri desetinke, za drugouvrščeno Puchnerjevo pa le za 0,15 sekunde.

Kdor je torej že vnaprej odpisal našo smukaško kraljico iz boja za najvišje uvrstitve, se je uštel; Ilka je včeraj pokazala, da je sposobna danes, ko bo v Cortini na sporedu njen dan D, seči zelo visoko. Toda branilka lovorike izpred dveh let v Åreju se z ničimer noče obremenjevati, ničesar tudi ni želela napovedovati. »Jutri bom poskušala odmisliti vse, kar je bilo pred dvema letoma ali pred štirimi in kar je bilo danes ali pred dvema tednoma. Jutri bo nov dan in nova priložnost. Vrgla se bom dol in uživala,« je včeraj poudarila Štuhčeva.

Na današnjem smuku bo slovenske barve branila tudi Maruša Ferk, ki je med vsega 35 smučarkami iz 16 držav na treningu zasedla 26. (+ 2,14) in 23. mesto (+ 2,04).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije