VELIKA ZMAGA

Hiter, spreten, agresiven za popoln mozaik SLO

Matej Mohorič bi v prihodnjih letih lahko postal adut za enodnevne klasike.
Fotografija: Matej Mohorič je slavil v družbi Belgijca Tima Wellensa, levo, in Avstralca Michaela Matthewsa. Foto: AFP
Odpri galerijo
Matej Mohorič je slavil v družbi Belgijca Tima Wellensa, levo, in Avstralca Michaela Matthewsa. Foto: AFP

LJUBLJANA – Slavje na dirki po Beneluksu je bilo že tretje slovensko v tej sezoni na enotedenskih dirkah svetovne serije in prvo za Mateja Mohoriča, ki je v minulem tednu dni potrdil svojo raznovrstnost. Še posebno navdušujoča je bila nedeljska predstava na tlakovcih Flandrije, kjer je bil kos vsem specialistom za severne klasike.

Binck Bank Tour, kot se zdaj imenuje dirka po Beneluksu, je zelo nepredvidljiva dirka, kjer razplet krojijo veter, dež, vzponi in tlakovci. Z razmerami na prestižnih spomladanskih severnih klasikah Matej Mohorič izkušenj iz članskih kategorij še nima, a se mu to v nedeljo ni prav nič poznalo. V zaključku je brez pomoči ekipe dosegel skoraj nemogoče in pokril kopico napadov, se prerinil v ospredje in tam zdržal, čeprav kratki, a ekstremno strmi vzponi, kot je zid v Geraardsbergnu, ustrezajo bolj eksplozivnim kolesarjem, kot je Mohorič.

Člani zlate generacije slovenskih kolesarjev blestijo na vseh terenih – Primož Roglič je na Touru dokazal, da bo v prihodnjih sezonah nevaren tudi za zmago, že zdaj je med najboljšimi na enotedenskih dirkah. Za krajše etapne preizkušnje je pravi specialist tudi Simon Špilak, Jan Tratnik je izjemen kronometrist in kolesar, ki prisega na agresivno dirkanje, Jan Polanc blesti na vzponih, Luka Mezgec v sprintih in še bi lahko naštevali ... Matej Mohorič je prava mešanica vseh zgoraj naštetih, je hiter, ko je to treba, izjemno spreten na kolesu in napadalen v zaključkih. Lahko bi postal manjkajoči člen v slovenski kolesarski verigi, saj pravega specialista za enodnevne spomladanske klasike v Belgiji in na Nizozemskem še nimamo.

Najbolj ga mika severni pekel

Že ob koncu lanske sezone je v pogovoru za Delo dejal: »Verjamem, da sem lahko dober tudi na kockah, sem pravilno grajen za te dirke, v prihodnosti se želim preizkusiti predvsem na dirki Paris–Roubaix, kjer sem bil dober že med mladinci.« Leta 2011 je mladinsko izvedbo severnega pekla končal na 14. mestu, letos priložnosti med člani še ni dobil, ker se je osredotočil na priprave za Giro, glede na prikazano v nedeljski etapi pa tudi na članski debi ne bo čakal prav dolgo.

Za slovenskimi kolesarji je nova sezona presežkov, na lestvici Mednarodne kolesarske zveze (UCI) zasedajo izjemno deseto mesto, za njimi so tudi velesile Nemčija, Norveška in Švica. Z 10. mestom so si zagotovili kvoto osmih kolesarjev za cestno dirko na svetovnem prvenstvu, Slovenci bodo v Innsbrucku prvič tam, kamor po prikazanem nedvomno spadajo – med elito.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije