DESKANJE

Gloria Kotnik le podpisala pogodbo

Najboljša slovenska alpska deskarka sprejela popravljene pogoje matične zveze. A sponzorji to panogo zanemarjajo, tudi mediji, denarja pač ni.
Fotografija: Gloria Kotnik bo na sobotni tekmi svetovnega pokala na Rogli deskala s pogodbo z matično zvezo. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Gloria Kotnik bo na sobotni tekmi svetovnega pokala na Rogli deskala s pogodbo z matično zvezo. FOTO: Tadej Regent

LJUBLJANA – Deskarji alpinci imajo uspehe, zaradi finančne suše znotraj njihove panoge na Smučarski zvezi Slovenije pa je veliko slabe volje. Gloria Kotnik, veleslalomsko četrta iz te sezone v Cortini, tako denimo ni želela podpisati pogodbe s SZS, saj je omenila, da je odnos do nje žaljiv. Direktor Smučarske zveze Slovenije Franci Petek je tako posegel vmes in pojasnil dogajanje. »Vsaka panoga skrbi zase. Kot vodstvo zveze smo apelirali na vodstvo panoge, ki je del Smučarske zveze Slovenije, sami pač ne vodimo in usmerjamo njihovih strokovnih odločitev, naj razrešijo težavo v prid športnice. Glede na to, da se je zbor panoge deskanja odločil drugače, sem predsedniku, ki vodi panogo, naložil, naj se pripravi ustrezna pogodba in naj se v najkrajšem času podpiše. To je bilo tisto bistvo, v katero smo posegli kot vodstvo SZS. Bomo pa to obravnavali tudi na izvršilnem odboru, predvsem z namenom, da v prihodnje ne bi bilo več takšnih situacij in da bodo zadeve normalno tekle. Gloria Kotnik je imela pričakovanja, tudi glede financ, v globino tega se nismo spuščali, želeli smo samo, da se to razreši. Pogodbo je Gloria že podpisala, to se je zgodilo še pred torkovim tekmovanjem v Bad Gasteinu,« je navrgel Petek.

Brezstatusna deskarka

Tudi Samo Štante, predsednik zbora in odbora za deskanje na snegu pri SZS, je razložil dejstva ob nastalem zapletu. »Imamo sistem delitve sredstev, kakršen je. Gloria je bila poškodovana, ni imela statusa po kategorizaciji Olimpijskega komiteja Slovenije, na podlagi katerega prihaja denar. V deskanju smo tako rekoč odvisni od javnega denarja, saj nimamo veliko pokroviteljev. To je s strani sponzorjev zanemarjena panoga, tudi medijsko, denarja pač ni, na podlagi obstoječega delimo sredstva. Vodstvo zveze je ta neljubi dogodek motiviral, da so na podlagi tega pomagali pridobiti dodatna finančna sredstva. SZS je pomagala panogi, da je to amortizirala, sami denarja res nimamo veliko. Sredstva delimo izključno po matematičnem modelu, je pač nepravično do nekaterih tekmovalcev, ki imajo status, da izenačimo nekoga, ki iz javnih virov ne dobi denarja,« je omenil Štante. Deskanje je ostalo tudi brez solidarnostnih sredstev smučarske zveze. »Na eni od seji izvršilnega odbora SZS je bil sprejet sklep, da nam deskarjem zadnja štiri leta iz določenih skladov pomaga zveza, ker je panoga finančno podhranjena. Se pravi pomoč z določenim delom denarja, da lahko kolikor toliko korektno izpeljemo sezono. Zdaj pa se je izvršilni odbor odločil, da je tega konec, in za zdaj za nas v bližnji prihodnosti ni predvidenih tovrstnih sredstev.« Zmagovalec iz decembrske Carezze Tim Mastnak je omenil zaplet z oblačili. »Tim ima že vrsto let osebnega sponzorja, ta ga primerno opremlja z oblačili. Deskanju je uspel dogovor z istim opremljevalcem, kot ga imajo alpski smučarji, da se nam zagotovi oblačila za alpski del reprezentanc, in je pač prišlo do konflikta interesov. Upam, da z malo dobre volje to ne bo toliko vplivalo na nikogar,« je sklenil Štante. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije