SP 2018

Genialni Modrić je frustriranemu Messiju pokazal, kako se strelja enajstmetrovka

V skupini smrti na nogometnem SP Hrvati rutinirano premagali Nigerijo. Argentina si je privoščila spodrsljaj z remijem proti debitantom z Islandije.
Fotografija: Lionel Messi nima prave podpore v svoji ekipi, proti Islandiji je zapravil še kazenski strel. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Lionel Messi nima prave podpore v svoji ekipi, proti Islandiji je zapravil še kazenski strel. Foto: Reuters

LJUBLJANA – Že prvi krog v predtekmovanju na 21. svetovnem prvenstvu nogometašev je potrdil, da si skupina D resnično zasluži naziv skupina smrti. Dvakratni svetovni prvaki Argentinci so se namreč spotaknili že na prvi oviri, saj so kot veliki favoriti obračuna z debitantko na mundialih Islandijo iztržili le remi 1:1 (Sergio Agüero 19.; Alfred Finnbogason 23.). Neustrašni Islandci so uresničili svoje samozavestne napovedi, ko so razlagali, da so na euru 2016 ustavili Cristiana Ronalda, zato lahko v Rusiji podobno storijo tudi z drugim superzvezdnikom Lionelom Messijem. In to se je tudi zgodilo.

Pri izidu 1:1 v 64. minuti je islandski vratar Hannes Halldorsson celo obranil enajstmetrovko kapetanu in desetki gavčev. Messi je še eno pomembno tekmo v argentinskem dresu končal zafrustriran. Očitno je preveč osamljen v izbrani vrsti in trpi pod pritiskom silnih pričakovanj domače in svetovne javnosti, nad njim pa ves čas lebdita tudi duhova Diega Maradone, temu se kar ne more postaviti ob bok brez naslova svetovnega prvaka, in tekmeca iz sedanjosti Cristiana Ronalda, ki je to prvenstvo odprl kar s hat-trickom proti Španiji. Argentinci so torej v dvoboju z Islandci prevladovali v številu strelov (25:9, 7:3 v okvir vrat), v posesti žoge (73:27 odstotkov), številu podaj, natančnosti podaj in še nekaterih elementih nogometne igre, toda srčni, borbeni in nepopustljivi sinovi ledu in ognja so zdržali ves pritisk.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Messija spoštujejo, toda ...

Messi je bil razumljivo redkobeseden, poklapano je dejal: "Prisotna je velika grenkoba, ker ekipi nisem zagotovil vseh treh točk, saj mislim, da smo si jih zaslužili." V nasprotju s pričakovanji so Islandci ob fantastični premieri na največjem turnirju delovali dokaj hladnokrvno in umirjeno. "Zdaj se moramo osredotočiti na dvoboj z Nigerijo. Ne moremo zaspati na tem remiju. Če ne bomo dosegli pozitivnega rezultata tudi proti Nigeriji, nam ta točka ne bo prav nič koristila," je bil jasen 29-letni vezist Aron Gunnarsson, ki je o igranju proti takšnemu asu, kot je Messi, dejal: "Še stojiš ob njem in ga idoliziraš, bo šel mimo tebe in dosegel zadetek, ves čas bo v prednosti. Pomembno je, da ga spoštuješ, ampak igraš svoj običajni nogomet." Islandija se bo v petek pomerila z Argentino, Argentina pa dan prej s Hrvaško.

Hrvaška evforija

Naši južni sosedi so do zmage proti Nigeriji (2:0) prišli z zelo ofenzivno postavitvijo, toda s taktično zrelo in potrpežljivo igro. Super orli s črne celine, sicer najmlajša reprezentanca na turnirju (povprečna starost 26,1 leta), so jim pomagali z avtogolom Oghenekara Oteba (32.) po strelu Maria Mandžukića, kapetan ognjenih Luka Modrić pa je okrog 5000 hrvaških navijačev v Kalininigradu in milijone v domovini spravil v delirij z golom iz enajstmetrovke v 71. minuti, potem ko je bil s prekrškom v kazenskem prostoru ustavljen Mandžukić.

Kapetan Hrvaške Luka Modrić (drugi z leve) proslavlja zadetek s Šimetom Vrsaljkom, Antejem Rebićem in Mariem Mandžukićem. Foto: Reuters
Kapetan Hrvaške Luka Modrić (drugi z leve) proslavlja zadetek s Šimetom Vrsaljkom, Antejem Rebićem in Mariem Mandžukićem. Foto: Reuters

Selektor Zlatko Dalić in njegovi izbranci so to pričakovano zmago ekspresno arhivirali, medtem ko je rojake že zajela evrforija v pričakovanju mega obračuna z Argentino. "To bo zelo zahtevna tekma. Argentinci premorejo ogromno kakovosti, toda začetna zmaga nam bo dala potrebno samozavest, da bomo igrali svojo tekmo," je odločno napovedal vezist Real Madrida Luka Modrić, ki želi svojo nesporno kakovost dokazati tudi v neposrednem dvoboju z Messijem iz Barcelone. V prvem krogu mu je že pokazal, kako se izvaja kazenski strel. Le kaj sledi v četrtek? 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije