Furyju osemletna prepoved boksanja?

Angleški prašičerejec spravil v godljo Ciganskega kralja. V zameno za laž naj bi mu svetovni prvak ponudil 27.000 €.
Fotografija: Tyson Fury si od 22. februarja lasti šampionski pas združenja WBC. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Tyson Fury si od 22. februarja lasti šampionski pas združenja WBC. FOTO: Reuters

Manj kot mesec dni po šampionski predstavi, s katero je še neporaženi Tyson Fury dvignil na noge ljubitelje boksa v Las Vegasu, kjer je s tehničnim nokavtom v sedmi rundi prisilil k vdaji ameriškega zvezdnika Deontayja Wilderja in mu iztrgal iz rok šampionski pas združenja WBC, se je britanski težkokategornik znašel v velikih škripcih. Martin Carefoot, prašičerejec iz Lancashira, namreč Tysona – kakor tudi njegovega bratranca Hughieja Furyja – obtožuje hude prevare. Kot je razkril v pogovoru za časnik Mail on Sunday, naj bi mu angleška boksarja, potem ko so leta 2015 v njunih vzorcih odkrili sledi anaboličnega steroida nandrolona, v zameno za krivo pričanje ponudila 27.000 evrov. Z izjavo, da naj bi jima proda(ja)l merjasce, naj bi jima pomagal priti iz godlje. Znanstvene študije namreč dokazujejo, da lahko zaužito meso nekastriranega divjega prašiča dejansko prispeva k povišanim vrednostim nandrolona v človekovem telesu. Carefoot se je s podpisom zavezal, da je v tistem času na vsake tri do šest tednov dobavljal meso Furyjevi ekipi, zaradi česar sta jo bratranca Tyson in Hughie po končani preiskavi britanske protidopinške agencije (UKAD) odnesla s sorazmerno nizko kaznijo. Odgovorni pri UKAD so ju namreč leta 2017 kaznovali z dveletno prepovedjo nastopanja, pri čemer je ta začela veljati leta 2015, tako da sta jo ob njenem izreku že prestala. Za takšne primere so sicer športnike suspendirali celo za štiri leta.

Se je lagal takrat ali se laže zdaj?

A prašičerejec iz Lancashira je zdaj obrnil ploščo. »Nekega dne je k meni prišel skupni znanec in me, rekoč, da imata Tyson in Hughie problem, prosil za uslugo. Izročil mi je pismo s prošnjo, naj ga podpišem. S podpisom naj bi jamčil, da sem jima dostavljal meso divjih prašičev. Ker je kolega v preteklosti pomagal tudi meni, sem podpisal,« se je spomnil lastnik farme in mesnice v Longridgeu pri Prestonu in ponovil, da v resnici nikoli ni dostavljal merjascev Tysonu Furyju ali njegovi ekipi.
»Nikdar jih niti nisem gojil. Še nikoli tudi nisem ubil divjega prašiča,« je Carefoot zanikal, kar je sicer potrdil s podpisom – namreč, da je slovita bratranca oskrboval z merjaščevim mesom. Medtem ko sta se boksarja zavila v molk, se je oglasil njun promotor Frank Warren, ki je kmeta označil za navadnega lažnivca. »Ali se je Martin lagal takrat ali laže zdaj? Ali se je Tyson sploh kdaj pogovarjal z njim? Kdo je mož iz Furyjeve ekipe, ki naj bi ga prosil za uslugo?« se sprašuje 68-letni Anglež. Na stran Ciganskega kralja, ki bi lahko – če bi se Carefootove trditve izkazale za resnične – prejel celo osemletno prepoved nastopanja, se je postavil tudi Mauricio Sulaiman, predsednik združenja WBC. »Osebno bolj verjamem Tysonu kot pa nekomu, ki je že priznal, da se je – v zameno za denar – zlagal pod prisego,« je dejal prvi mož ugledne zveze, po kateri si od 22. februarja naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji lasti Tyson Fury. Kakor koli že; zanimivo bo spremljati, kako se bo razpletla nova preiskava zoper njega, ki so jo že napovedali pristojni pri UKAD. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije