NOGOMETNI FINALE

Francozi in Hrvati: Hočemo ta pokal!

V nedeljo ob 17. uri finale SP v nogometu med Francijo in Hrvaško. Hrvati so v zadnjih tekmah porabili več moči, imajo pa dan počitka manj.
Fotografija: Kapetan Hrvaške Luka Modrić je najresnejši kandidat za najboljšega igralca SP. Foto: AFP
Odpri galerijo
Kapetan Hrvaške Luka Modrić je najresnejši kandidat za najboljšega igralca SP. Foto: AFP

LJUBLJANA – Napočil je čas za veliko revanšo! Hrvaški nogometaši so morali v polfinalu svetovnega prvenstva 1998 priznati premoč Francozom (2:1; oba zadetka je po zaostanku z 0:1, ki ga je zrežiral Davor Šuker, dosegel Lilian Thuram, svoja edina v 142 nastopih za izbrano vrsto), ki so takrat osvojili svoj edini naslov prvakov. Dvajset let pozneje si bodo ognjeviti, ki so prvič v finalu SP, in trikolorji, ki so v finalu 2006 v Nemčiji izgubili proti Italiji, spet stali nasproti; tokrat v zaključni tekmi mundiala na stadionu Lužniki v Moskvi. V dosedanjih petih medsebojnih dvobojih Hrvati še niso zmagali, iztržili so dva remija.

Sedanji rod galskih petelinov, ki jih vodi Didier Deschamps (kot igralec svetovni in evropski prvak), ni posebno obremenjen s sladkimi in grenkimi izkušnjami predhodnikov na največjih turnirjih. Pred očmi imajo predvsem izgubljeni finale eura pred dvema letoma v domovini, ko so jim slavje preprečili Portugalci. »Zavedamo se svojega položaja, nočemo ponoviti napak izpred dveh let. Naredili bomo vse, da pokal odnesemo domov. Na euru smo mislili, da je delo že opravljeno, nismo imeli takšne mentalitete kot zdaj. Ne morem se zlagati in reči, da po zmagi nad Nemčijo v polfinalu nismo mislili, da je to že bil finale. Poznam priokus po porazu v finalu, nočem ga ponovno doživeti. Že pred tekmo s Portugalci smo mislili, da smo zmagali. To se nam ne bo več zgodilo, je odločen vezist Paul Pogba, ki je na tokratnem turnirju s kolegi v izločilnih bojih premagal Argentino, Urugvaj in Belgijo, vse po 90 minutah.


Hrvati so veliko moči porabili v zadnjih tekmah, saj so Dansko in Rusijo premagali šele po izvajanju enajstmetrovk, dvoboj z Anglijo pa so dobili po podaljških. V treh tekmah po 120 minut so tudi vsakič zaostajali za gol, a poskrbeli za zasuk v slogu največjih bojevnikov. »To je fantastično. Dva igralca sta igrala s pol noge, pa tega nista pokazala. V podaljšku nihče noče biti zamenjan. To kaže na trden značaj igralcev, na to sem zelo ponosen. Nihče se ni predal,« je vzneseno povedal hrvaški selektor Zlatko Dalić in pogled usmeril proti nedelji: »Pripravljali smo se na to, da pridemo v finale, zdaj si ga želimo dobro odigrati. Še eni podaljški bi nam lahko povzročili težave, pa tudi Francozi imajo na voljo dan več za osvežitev.

Toda v tem ne bomo iskali izgovorov. Tudi v finalu bomo igrali kot levi.« Kapetan Luka Modrić in soigralci so pokazali, da premorejo neverjetne rezerve energije. »Neverjetno je, kaj počne ta ekipa, kako se bori, kako ne popušča. Končno so se nam poklopile stvari, ki se niso na prejšnjih turnirjih. Toda to ni naključje. Dolga leta smo delali za to, zdaj pa se nam obrestuje,« je dejal Modrić. V tekmi za tretje mesto se bosta že v soboto ob 16. uri v Sankt Peterburgu pomerili Belgija in Anglija. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije