OLIMPIJSKE IGRE

FOTO: Po mrazu na odprtju v vroče boje za medalje

Slovenski športniki z Vesno Fabjan na čelu so v areno prikorakali kot 40. Skoraj 3000 olimpijcev se bo potegovalo za 102 svežnja kolajn.
Fotografija: Odprtje je bilo slikovito. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Odprtje je bilo slikovito. Foto: Reuters

PJONGČANG – S slovesnim odprtjem se je včeraj na (začasnem) stadionu v Pjongčangu, ki so ga zgradili za približno 64 milijonov evrov, dvignil zastor nad 23. zimske olimpijske igre, ki bodo trajale do vključno 25. februarja. Že po tradiciji je kot prva v areno prikorakala grška reprezentanca, slovensko zastopstvo, ki ga je sinoči predstavljalo 48 športnikov (od skupno 71), je bilo na vrsti kot štirideseto. Zastavo je pred 35.000 gledalci ponosno nosila smučarska tekačica Vesna Fabjan, dobitnica bronaste kolajne v sprintu s prejšnjih ZOI v Sočiju 2014.

Južna in Severna Koreja skupaj

Za 32-letno Gorenjko, doma v Spodnji Besnici, ki si šteje v veliko čast, da se je lahko preizkusila v vlogi zastavonoše, se je poleg olimpijcev občinstvu predstavilo še 27 spremljevalcev. Med njimi ni bilo vodje naše delegacije Francija Petka, ki še čuti posledice nedavne viroze, medtem ko je Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), uvodni spektakel spremljal s posebne tribune. »Iz olimpijske vasi smo se odpravili uro pred začetkom odprtja, nakar smo se zbrali v velikem šotoru, v katerem smo čakali na začetek mimohoda. Od prirediteljev smo prejeli odeje in posebne ogrevalnike, da smo lažje preživeli dobri dve uri na mrazu,« je razkril pomočnik vodje slovenske reprezentance Borut Kolarič in pripomnil, da se je večina športnikov takoj po mimohodu odpravila na avtobus in se vrnila v vas. Eden od vrhuncev prireditve je bil vsekakor skupni prihod reprezentanc Južne in Severne Koreje, ki sta bili – jasno – deležni najglasnejšega aplavza. V Pjongčangu bo tekmovalo 2925 športnikov iz 92 držav, kar je nov rekord; v Sočiju jih je bilo pred štirimi leti še 2858 iz 88 reprezentanc. Prvič v zgodovini sodelujejo Ekvador, Eritreja, Kosovo, Malezija, Nigerija in Singapur. To bodo tretje zimske OI v Aziji po Saporu 1972 in Naganu 1998, premierne v Južni Koreji, ki je sicer leta 1988 gostila poletne OI v Seulu. V dobrih dveh tednih bosta na voljo 102 svežnja kolajn, za prve se bodo že danes borili biatlonke (na startu sprinta na 7,5 km bosta Slovenki Anja Eržen in Urška Poje), smučarski skakalci na srednji napravi (Tilen Bartol, Jernej Damjan, Peter Prevc in Timi Zajc), tekačice na smučeh v dvojnem zasledovanju na 15 km (Manca Slabanja) ter hitrostni drsalci in drsalke. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije