ODBOJKA

Finalni turnir ne bi smel uiti

Slovenske odbojkarice so v kvalifikacijah za EP izgubile z Belgijo.
Fotografija: Iza Mlakar se je trudila, a so bile Belgijke preveč kakovostne. FOTO: Aleš Oblak/OZS
Odpri galerijo
Iza Mlakar se je trudila, a so bile Belgijke preveč kakovostne. FOTO: Aleš Oblak/OZS

MARIBOR  – Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2019 izgubila tudi drugi dvoboj z Belgijo. Tako kot na prvi tekmi v Antwerpnu so tudi v Mariboru Belgijke zmagale s 3:0, nizi so se končali na 17, 16 in 23. A za Slovenke skorajda ni nobenih dvomov, da se ne bi uvrstile na EP, prvi dve mesti iz vsake od šestih kvalifikacijskih skupin vodita na prvenstvo stare celine, v slovenski skupini pa sta še izbrani vrsti Izraela in Islandije.

Belgija si je s še četrto zmago že zagotovila nastop na EP, ki ga bodo skupaj gostile Poljska, Turčija, Slovaška in Madžarska. Slovenke bodo v zadnjih dveh krogih kvalifikacij med 5. in 9. januarjem prihodnje leto najprej gostile Islandijo, nato sledi še gostovanje v Izraelu.

Na EP bo nastopilo 24 ekip, gostiteljice Poljakinje, Turkinje, Slovakinje in Madžarke so se nanj uvrstile neposredno, tudi osem najboljših z zadnjega EP leta 2017: Srbija, Nizozemska, Azerbajdžan, Italija, Rusija, Belorusija, Nemčija in Bolgarija. Preostalih prijavljenih 24 reprezentanc je bilo razdeljenih v šest skupin, po dve najboljši iz vsake bodo videle EP. Tako so si po štirih krogih udeležbo na starocelinskem tekmovanju že priigrale Belgija, Hrvaška, Grčija, Francija, Portugalska in Finska. Torej, roko na srce, za Slovenke je pot na evropsko prvenstvo lahka, bi pa EP 2019 bilo za slovenske odbojkarice drugo prvenstvo stare celine, na katerem bi nastopile; leta 2015 so bile sicer zadnje, šestnajste, so pa v skupinskem delu Italijankam vsaj odščipnile niz.
Iza Mlakar se je trudila, a so bile Belgijke preveč kakovostne. FOTO: Aleš Oblak/OZS
Iza Mlakar se je trudila, a so bile Belgijke preveč kakovostne. FOTO: Aleš Oblak/OZS

"Belgijke so bile boljše v vseh prvinah igre in tokrat so bile tako rekoč nepremagljive. Ne glede na vse smo s kvalifikacijami lahko zadovoljni, saj smo obe najpomembnejši tekmi dobili s 3:0. Poznamo pravila kvalifikacij, vemo, kaj moramo storiti in o čem moramo razmišljati. Decembra in januarja bodo priprave kratke, a če bomo igrali tako, kot zmoremo, bi se morali uvrstiti na evropsko prvenstvo,« je menil slovenski selektor Alessandro Chiappini.

Iza Mlakar, proti Belgijkam s 16 točkami najučinkovitejša pri Sloveniji, pa je dodala: »Morebiti te tekme nismo odigrale tako dobro kot prejšnje, a Belgija je dobra ekipa. Škoda, da nam na koncu ni uspelo osvojiti vsaj enega niza, a menim, da lahko, če bomo tako dobro igrale še naprej, tudi v nadaljevanju kvalifikacij veliko pokažemo in se uvrstimo na evropsko prvenstvo."

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije